Velemajstor roštilja otkrio svoje tajne u Masterchef kuhinji

Gost predavač u Gastroškolskim klupama bio je Kostantin Stefanović, poznatiji pod nadimkom Kosta i još poznatiji po pripremi Leskovačkog voza.

22.11.2012.
9:46
VOYO logo

Petra Plantak misli da će se u današnjoj Gastroakademiji raditi sa školjkama: 'Niti jedan put u ovih devet tjedana nismo imali školjke'. Gastroakademiju smatra jednom od najvažnijih stvari u showu jer nakon nje kandidati mogu kreirati svoje ideje s novim tehnikama koje uče.

Marko Palfi Gastroakademiju smatra najvećom vrijednošću koju kandidati imaju u showu. Ovotjedni gost, chef Kosta je naglasio da je jako važna boja pečenog mesa. Kandidatima će demonstrirati pripremu domaće seoske pogače, šopske i seoske salate, pletenice, punjene svinjske vješalice, ćevapa, pljeskavice punjene sirom i mesnih uštipaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tri provjere mesa, pletenica i vješalica

Ovaj simpatični chef je kandidatima otkrio tri provjere mesa. To su vizualna, okus mesa i kako će to meso pasti na želudac. 'Piletinu danas nažalost nećete probati', rekao im je.

Takozvana 'pletenica' je zapravo svinjski odrezak koji se prereže na tri kraka te se u njega 'uplete' slanina koja mu daje okus. Punjena svinjska vješalica se radi od svinjske slabine tako da se u nju 'zarolaju' komad slanine, kiseli krastavci i sir narezan na štapiće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tajna dobrih ćevapa

Ćevapi se rade od unaprijed pripremljenog mesa pri čemu je boja mesa bitna jer pokazuje koliko je meso svježe i dobro. Chef je demonstrirao 'proizvodnjui ćevapa. Napomenuo je da masa mora biti homogena, ne gumena, a ćevap sočan, mekan i ukusan. Pljeskavicu punjenu sirom je valjao u sir narezan na kockice. Važno je da se sve radi ručno.

Zadnje meso koje je pripremao su mesni uštipci za koje su potrebni slanina, sir, meso, češnjak i crvena paprika.

Tko pojede leskovački voz, ne mora platiti!

Meso koje je pripremao se poslužuje po točno određenom redoslijedu zbog jačine okusa. Prvo se kreće s ćevapima, zatim pljeskavicom, pa pletenicom. Nakon toga slijedi vješalica u maramici i na kraju mesni uštipak koji je najjači.

Chef Kosta je rekao da je smisao leskovačkog roštilja da gost dobije onoliko hrane koliko može pojesti i da toliko plati. Zna se reći da tko pojede leskovački voz, ne mora platiti. Marku Palfiju je roštilj 'najveći gušt koji postoji'. Najsretniji je s ekipom na roštilju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Obožavam kajmak! Obožavam, obožavam kajmak! Najviše ga volim od kile ili pola kile i jedem ga žlicom!', pokazala je Petra svoju ljubav prema ovom mliječnom proizvodu.

'Ako volite dobro pojesti, bit ćete dobar kuhar. I nemojte podvaljivati ljudima! Ljubav prema hrani je najbitnija.', poručio je Chef Kosta kandidatima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo