Petra Plantak misli da će se u današnjoj Gastroakademiji raditi sa školjkama: 'Niti jedan put u ovih devet tjedana nismo imali školjke'. Gastroakademiju smatra jednom od najvažnijih stvari u showu jer nakon nje kandidati mogu kreirati svoje ideje s novim tehnikama koje uče.
Marko Palfi Gastroakademiju smatra najvećom vrijednošću koju kandidati imaju u showu. Ovotjedni gost, chef Kosta je naglasio da je jako važna boja pečenog mesa. Kandidatima će demonstrirati pripremu domaće seoske pogače, šopske i seoske salate, pletenice, punjene svinjske vješalice, ćevapa, pljeskavice punjene sirom i mesnih uštipaka.
Tri provjere mesa, pletenica i vješalica
Ovaj simpatični chef je kandidatima otkrio tri provjere mesa. To su vizualna, okus mesa i kako će to meso pasti na želudac. 'Piletinu danas nažalost nećete probati', rekao im je.
Takozvana 'pletenica' je zapravo svinjski odrezak koji se prereže na tri kraka te se u njega 'uplete' slanina koja mu daje okus. Punjena svinjska vješalica se radi od svinjske slabine tako da se u nju 'zarolaju' komad slanine, kiseli krastavci i sir narezan na štapiće.
Tajna dobrih ćevapa
Ćevapi se rade od unaprijed pripremljenog mesa pri čemu je boja mesa bitna jer pokazuje koliko je meso svježe i dobro. Chef je demonstrirao 'proizvodnjui ćevapa. Napomenuo je da masa mora biti homogena, ne gumena, a ćevap sočan, mekan i ukusan. Pljeskavicu punjenu sirom je valjao u sir narezan na kockice. Važno je da se sve radi ručno.
Zadnje meso koje je pripremao su mesni uštipci za koje su potrebni slanina, sir, meso, češnjak i crvena paprika.
Tko pojede leskovački voz, ne mora platiti!
Meso koje je pripremao se poslužuje po točno određenom redoslijedu zbog jačine okusa. Prvo se kreće s ćevapima, zatim pljeskavicom, pa pletenicom. Nakon toga slijedi vješalica u maramici i na kraju mesni uštipak koji je najjači.
Chef Kosta je rekao da je smisao leskovačkog roštilja da gost dobije onoliko hrane koliko može pojesti i da toliko plati. Zna se reći da tko pojede leskovački voz, ne mora platiti. Marku Palfiju je roštilj 'najveći gušt koji postoji'. Najsretniji je s ekipom na roštilju.
'Obožavam kajmak! Obožavam, obožavam kajmak! Najviše ga volim od kile ili pola kile i jedem ga žlicom!', pokazala je Petra svoju ljubav prema ovom mliječnom proizvodu.
'Ako volite dobro pojesti, bit ćete dobar kuhar. I nemojte podvaljivati ljudima! Ljubav prema hrani je najbitnija.', poručio je Chef Kosta kandidatima.