FOTO: /

Otkriveni finalisti Masterchefa

Druga sezona Masterchefa već se opasno zahuktala, a otkriveno je i 19 najboljih kandidata koji su svojim talentom uspjeli zaslužiti mjesto u Masterchef kuhinji.

1.10.2012.
11:35
VOYO logo

Za prave ljubitelja Masterchefa donosimo biografije finalista koje ćete pratiti u ovoj kulinarskom showu Nove TV.

1. BOJANA BUKVIĆ (23), Koprivnica, nezaposlena

Hobiji: kuhanje, kreiranje vlastitih recepata za slastice i fotografiranje istih, izrada nakita, čitanje knjiga Za pet godina bi voljela kreirati nove kolačiće u svojoj mirisnoj slastičarnici i, nada se, upisati fakultet. Htjela bi studirati poduzetništvo da ga spoji sa slastičarstvom. Ako ne uspije, uvijek će biti slastičar amater. Kuha otkad zna za sebe, a kuhati su je naučile mama i obje bake. Prve uspomene koje je vežu za kuhanje su uglavnom motanje oko bakinih nogu, krađa vegete i brašna te 'kuhanje' kolača od istih. Gledala je nekoliko stranih produkcija Masterchefa i odmah je znala da će se prijaviti kada dođe u Hrvatsku. Prijavila se i prošle godine. Prvenstveno joj je primarni cilj otvaranje slastičarnice i stjecanje iskustva, poznanstva i učenje kako to rade profesionalci. Kad je pod stresom pusti si Bon Jovija ili Brucea Springsteena uz čašu crnog vina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. HRVOJE HAINŽ (26), Ivanec, inženjer zrakoplovnog inženjerstva

Hobiji: kuhanje za prijatelje i obitelj, bicikl, trčanje, planinarenje. Trenirao je rukomet 12 godina. Smatra se toliko ambicioznim da bi u potrazi za boljim životom išao i na kraj svijeta. U kućanstvu ga smeta što mu brat ne pere suđe i što mu je djevojka pretjerano uredna. Cijeni timski rad. Za njega nema stresa ako je osoba sigurna u to što radi. A protiv stresa se bori sportom i boravkom u prirodi. Baka mu je bila kuharica, pa je počeo kuhati u ranom djetinjstvu. Loša mu je uspomena kad je opekao šake uljem dok je pekao kruh. Na show se prijavio kako bi vidio može li raditi nešto kreativno i drugačije te da li je zaista za kuhanje kao što mu svi govore. Zbog nezaposlenosti aktivno razmišlja i o promjeni struke. Iz takta ga može izbaciti jedino kad mu se netko miješa u kuhanje. Najponosniji je na svoje torte, koje mu nisu uvijek uspjele otprve, ali bi na kraju oduševile. Specijalitet mu je Schwarzwaldica.

3. INES ŠARIĆ (30), Zagreb, studentica

Hobiji: kuhanje, matematički zadaci Najponosnija na sebe je bila na vjenčanju, najteže joj je bilo kad je uganula gležanj, pa nije mogla plesati. Najtužniji dan joj je bio kad je neopravdano pala ispit iz matematike na 1. godini fakulteta. Kao svoje mane navodi iskrenost, tvrdoglavost i mušičavost. Voli pedantnost i otvorenost, ne voli neambicioznost i kašnjenje. Kad je pod stresom odlično funkcionira, smireno. Kuha od petog razreda osnovne škole, učio ju je tata. Shvatila je da je zaljubljenik u kuhanje kada je mama slomila ruku, pa ju je morala zamijeniti u pečenju božićnih kolača. Kreativna je, jela joj ispadnu kao sa slike ako si dobro posloži vrijeme i redoslijed. Brzo svladava nove tehnike. Voljela bi naučiti pripremati umake, nikako joj to ne ide zato što joj je prekomplicirano. Misli da je super kuharica, ali ne može raditi jelo za više ljudi, nedostaje joj par ruku i nogu. Svojom najvećom vještinom u kuhinji navodi baratanje nožem. Iz takta ju može izbaciti zvonjava mobitela dok su joj ruke u tijestu. Alergična je na kuhanu piletinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. PETRA GERIĆ (29), Zadar, dipl. ekonomistica turizma

Hobiji: plivanje, teretana, čitanje i kazalište. Jako je ambiciozna i želi upisati doktorat u inozemstvu. Za pet godina želi prvenstveno biti uspješna na poslovnom planu, a zatim i osnovati obitelj. Živi s bratom kojeg, kako kaže, zna izluditi pedantnošću. Misli da se dosta dobro snalazi u stresnim situacijama, ne paničari i uspije se skoncentrirati. Nije ju lako izbaciti iz takta i ima visok prag tolerancije. Od svojih mana ne voli lijenost. Kuha od 10. godine, a prvo kompliciranije jelo koje je napravila bili su punjeni patlidžani i riža, recept je zapamtila s TV-a. Kuha svakodnevno i prijatelji su joj rekli da se mora prijaviti na MCH. Željela bi jednog dana upisati kulinarsku akademiju u inozemstvu. Zamišljala je i da ima svoj restoran. Obožava plodove mora, a omiljeno jelo joj je hobotnica. Pet najdražih začina su joj, sol, papar, vegeta, ružmarin i bosiljak. Podjednako voli spremati i ribu i meso, a osmislila je recept za tortu.

5. MARINA ŠIMAC (24), Zagreb, studentica

Hobi: dizajn, kuhanje Smatra se izrazito ambicioznom osobom i, trenutno joj je prioritet izgraditi uspješnu karijeru u svojoj struci, ali voljela bi jednoga dana otvoriti i vlastiti restoran. Kao svoje vrline navodi inteligenciju, duhovitost i uspješnost, a mane su joj tvrdoglavost, manjak samopouzdanja i nepromišljenost. Pod stresom je najkreativnija i najkoncentriranija. Najviše ju opušta spremanje slastica. Kritiku može prihvatiti, ali želi da je utemeljena na čvrstim argumentima. U kuharskim počecima mama ju je jako kritizirala, ali joj je danas zahvalna što je ispravila greške i usavršila se kao kuharica. Kuha od 16. godine, dosadila joj je monotonija u izboru jela koja su se pripremala kod kuće, pa se upustila u eksperimentiranje.

6. PETRA PLANTAK (28), Novi Marof, studentica

Hobiji: kuhanje, fotografija, čitanje, upoznavanje prirode, ples, društvene igre. Najponosnija na sebe je bila kad je s 24 godine naučila plivati. Počela je kuhati tek s 20 godina, uz bivšu cimericu. No u dobru hranu se zaljubila još kao mala, tada je, kao i sada, jela 'kao rudar'. Hedonist je i zbog toga joj nije lijeno kuhati. Bitna joj je kritika, na taj način uči kuhati. Teško ju je izbaciti iz takta, a kad se to i dogodi, brzo se vraća u normalu. Tašta je i toga se srami. Najdraže joj je jelo boeuf bourguignon. Najčešće kuha ćušpajze. Nikad nije probala janjetinu. Sol joj nije najjača strana, često premalo posoli jelo. Bila je makrobiotičar iz znatiželje, ali je odustala od toga, jer previše voli svu hranu. Osoba je širom otvorenih očiju koja ne posustaje i ne libi se isprobati nove stvari. Voli natjecanja i fair play. U kuhinji je bila najponosnija na sebe kad je prvi put u životu pripremala srnetinu, točnije srneći gulaš za obitelj. Najsretniji dani u životu su joj bili kada je upoznala svog dečka i kad se njenoj najboljoj prijateljici rodila kći.

7. MARIO TIŠLJAREC (33), Sv.Ivan Zelina, mesar

Hobi: uzgoj povrća Mario je kuhati počeo s 15 godina, naučile ga mama i baka. Prva uspomena iz kuhinje su mu zagorena jaja na oko. Najteža stvar mu je bila otići od kuće u samostalan život. Često se selio u djetinjstvu. Volio bi pokrenuti svoj posao, restoran po mogućnosti. Mama mu je kuharski autoritet, pa kad je ona u kuhinji, on se 'miče'. Dugo mu je trebalo da smogne hrabrosti da se prijavi. Od Masterchefa očekuje da će steći nove prijatelje, poboljšati kuhanje i predstaviti se javnosti. Za sebe kaže da je predobar, tvrdoglav, nagao, a ima dana i kad je lijen. Jako dobro prihvaća kritike. Najponosniji je na sarmu koju je uspio pripremiti uz pomoć mame koja mu je davala upute preko telefona. Volio bi kuhati Severini. Osmislio je svoj kolač, čokoladnu bombu, koja je spoj dva druga kolača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

8. MARKO RAIĆ (27), Zagreb, grafički dizajner

Hobiji: kuhanje, šetanje psa, rolanje, slikarstvo, restauriranje antiknog namještaja Najveća ambicija mu je raditi posao koji voli u zajednici s osobom koju voli. Marko se za pet godina se vidi kao kuhar u svom restoranu u centru Zagreba. Kod kuće ima mali vrt sa začinima. Smatra se komunikativnom i zabavnom osobom ugodne vanjštine. Kod sebe bi volio promijeniti perfekcionizam koji umara. Statirao je u nekim domaćim serijama i radio u kebaberaju. Kuha od srednje škole, sam je istraživao i učio. Prvo što je napravio bile su kiflice za Božić. Kuha za prijatelje i obitelj te su ga oni nagovorili da se prijavi. Voli kineske restorane i volio bi naučiti spremati Pekinšku patku. U zadnje vrijeme najčešće sprema ribu jer je laganija i zdravija, ali ne zna vrste bijele i plave ribe, kao ni filetirati ribu. Volio bi kuhati za Lady Gagu.

9. STANKO SLUNJSKI (61), Varaždin, dipl.ing.prometa

Hobiji: kuhanje, vinogradarstvo, vinarstvo i čitanje. Stanka je u show prijavila kćer. Kuhati je počeo u studentskim danima, samouk je. Jedan od težih trenutaka u životu mu je bio kad je izgubio posao, ni kriv ni dužan, kako kaže. Strpljiv je, uporan i logično razmišlja. Mane su mu lijenost i nervoza. Živi s dvoje djece i punicom i smeta ga neposlušnost, sebičnost i bezobzirnost. Dobio je nekoliko puta negativnu kritiku što se jela tiče, ali to je samo zato što nemaju svi isti ukus. Jelo koje ga najbolje karakterno opisuje je steak. Najbolje se snalazi u tradicionalnoj kuhinji, volio bi naučiti pripremati jela u woku. Ne ide mu baš dekoriranje i priprema slastica. Najponosniji u kuhinji na sebe je bio kad je bratu i šogorici podvalio kozje meso pod pileće jer su tvrdili da to meso nije fino. Na kraju su bili oduševljeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. MARKO MATEI (32), Zagreb, voditelj lokala

Hobiji: kuhanje, tenis, moda. Završio je modni dizajn i vlasnik je butika s muškom odjećom. Prije toga radio je kao konobar. Dosta je putovao po Europi, živio je u Španjolskoj i Austriji te imao priliku jesti u vrhunskim restoranima. Najponosniji je na činjenicu da se riješio poroka koji su mu skoro oduzeli život. Za pet godina se vidi kao voditelj svog bistroa u kojem će ljudi uživati u skladu okusa i mirisa. Živi s majkom i smeta ga prevelika higijena u kući. Cijeni marljivost, rad i upornost. Ne voli licemjerje, laž i neodgovornost. Kuha od desete godine, puno je naučio od oca. Prvo jelo koje je skuhao bilo je jestivo i odmah je shvatio da je to njegov životni poziv. Prijavio se jer misli da može postati drugi hrvatski Masterchef i dokazati svom prijatelju da je bolji kuhar od njega. Od prošlogodišnjih kandidata je, kako kaže, najsličniji Matiji.

11. ANDRIJA PROSTRAN (29), Zadar, ekonomist

Hobi: komercijalna avijacija i svi njeni aspekti, zrakoplovi, zračne luke, infrastruktura, povijest. Počeo je kuhati im je mogao dosegnuti kuhinjski pult. Učio je metodom pasivnog promatranja ukućana, a kasnije metodom pokušaja i pogreške. Prva kuharska uspomena su mu zagoreni krumpiri. U hranu je zaljubljen oduvijek zbog koje je težio 120 kg. Ambiciozan je, ali u zdravoj mjeri, odbija gaziti sve pred sobom. Volio bi spojiti strasti prema putovanju, zrakoplovstvu i kuhanju te imati putopisno-gurmanski show poput A. Bourdaina. Najbolje funkcionira kad je pod stresom, misli da je to rezultat godina rada s ljudima. Prijavio se jer ga je nadahnula prijateljica koja je u 50-ima primljena na 'Le Cordon Bleu' akademiju u Parizu, te je shvatio da nikad nije kasno slijediti svoje snove. Ljudi su uglavnom zadovoljni njegovim jelima, ali ponekad presoli. Volio bi naučiti pripremati ribu. Obožava ju, ali mu se ne da ustati rano da bi otišao do ribarnice i ne želi riskirati da uništi vrhunsku namirnicu. Ne voli janjetinu, pa ju ni ne sprema. Najponosniji je na dinner party kad je kuhao za 30 ljudi, poslužio 5 sljedova i za svaki 2-3 opcije. Prijatelji i dan danas spominju taj doživljaj.

12. SNJEŽANA LELAS (24), Split, studentica

Hobiji: kuhanje, tenis, astronomija. Sretna je kad usreći ljude oko sebe, voljela bi predavati kuharima matematiku, tako da uzajamno uče. Najteža stvar u životu joj je bila odvajanje od tenisa zbog ozlijede, a najsretniji trenutak kad je osvojila medalju u tenisu i putovanje u Izrael. Uvijek kasni i voljela bi to promijeniti kod sebe. Cijeni iskrenost, a ne voli lijenost. Idealan šef bi, po njoj, uvijek trebao biti veseo i nasmijan te dobrog srca kada netko pogriješi. Najbolje funkcionira pod stresom, a opušta se uz dobru hranu i kuhanje. Kuha od malena, naučila ju je mama i prva uspomena su joj kuglice za breskvice. Shvatila je da je kuhanje njena ljubav kad je dobila prvu kuharicu. Najdraže jelo joj je riba pripremljena na gradelama, jer je to spoj njene ljubavi prema hrani i ljubavi prema moru. Ne jede tripice i jetrica. Smirena je i opuštena u kuhinji, ne može ju ništa izbaciti iz takta. Bitno joj je sudjelovati, ne i pobijediti.

13. IVANA ČULJAK (24), Zagreb, ekonomistica

Hobi: glazba, boks Pokrenula je svoj mini biznis: radi torte po narudžbi, nada se da će jednoga dana kuhanje biti njen primarni posao. Porijeklom je iz Splita, roditelji su joj vrsni amaterski kuhari te se tako rodila i njezina strast za jelom. Sa samo pet godina s bratom je uspjela napraviti pizzu. Bila je malo prepečena, ali su je slatko pojeli. Samostalno je počela kuhati krajem osnovne škole. Za nju je kuharski svijet jednostavno čaroban. Pomoću tanjura pokazuje svoju osobnost. Živcira se kad joj sve krene nizbrdo, a najbolje ju opušta glazba, dobro jelo i vino. Dobro podnosi kritike u životu, no one na račun hrane joj najteže padaju jer je kuhanje ono u čemu se trudi biti najbolja. Smatra da nije baš organizirana i to bi voljela promijeniti. U MCH-u želi dokazati sebi i drugima da njeno kuhanje odobravaju osobe koje su postigle značajne uspjehe u svijetu kulinarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

14. NIKOLA LESAR (22), Čakovec, tehničar za računarstvo

Najveća ambicija u životu: 3 Michelinove zvjezdice. Radio je na kruzeru s 18 godina, a food menadžer mu je rekao da ga vidi na svom mjestu za 5 godina. Nažalost zbog obiteljskih problema morao se vratiti kući nakon par mjeseci rada u Americi. Ambiciozan je, lojalan i unikatan, mane su mu povodljivost i to što je ponekad preglasan. Odlika dobrog šefa je, po njemu, da sluša svoje osoblje, jer bez njih, on je nitko i ništa. Njegova prva kuharska uspomena su corn flakes s čajnom salamom i maslacem, sve zapečeno u mikrovalnoj. Najteža situacija u kuhinji dosad mu je kuhanje za roditelje svoje djevojke. Volio bi naučiti o molekularnoj gastronomiji i imati restoran s takvim jelima. Dnevno provede tri sata gledajući razne kulinarske emisije. Najponosniji je na svoj losos s umakom od gljiva. Uvijek pogodi omjer začina.

15. MARKO PALFI (31), Zagreb, student

Hobi: kuhanje Za pet godina bi volio biti na jednogodišnjoj praksi kod Thomasa Kellera u njegovom restoranu "Frenchlaundry" u Napavalleyu kao pomoćni kuhar. Najteža stvar u životu mu je bila gubitak posla. Društven je, organiziran, zna slušati, a mane su mu to što je hedonist, tvrdoglav i strog. Kod ukućana ga smeta šlampavost. Volio bi imati jaču snagu volje. Naučen na stres, tad mu je najveća koncentracija. Opušta se uglavnom kuhanjem. Kuha od desete godine, samouk. Prva jela su mu bila jaje na oko i pomfrit. Hrana mu je oduvijek najveća okupacija, provodi sate i sate razmišljajući što će skuhati. Pojedine recepte razrađuje u glavi mjesecima. Nikad ne kuha po tuđim receptima. Najteža situacija s kojom se dosad susreo u kuhinji je doček Nove godine za 25 ljudi, a štednjak mu je samo polovično funkcionirao. Volio bi provesti život učeći razne svjetske kuhinje. Prošle godine je sudjelovao u showu i ušao u TOP 50, a najponosniji na sebe je bio kad su mu sva tri člana žirija nahvalila jelo na audiciji prošle godine. Ne zna raditi slastice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

16. IVONA KRISTINA VUJNOVIĆ (31), Dubrovnik, diplomirana ekonomistica menadžmenta

Hobiji: planinarenje, plivanje, kuhanje i vrtlarenje. Smatra se ambicioznom jer želi postati drugi hrvatski MCH, imati vlastiti restoran ili postati generalna direktorica hotela. Odrasla je u New Yorku, a htjela bi kuhati u vlastitom restoranu u Dubrovniku, Zadru ili SAD-u. Godinu dana je bila na makrobiotičkoj prehrani kao podrška majci u bolesti. Kod kolega cijeni smisao za vodstvo, timski rad i lojalnost, a najmanje pretjeranu ambicioznost. Smatra da je lijena i to ne voli kod sebe. Zaljubljena je u hranu od trenutka kad je prvi put kušala djedove domaće kobasice. Otad 'osjeća hranu na drugom stupnju'. Najdraže jelo joj je svinjski ombul uz palentu s kaduljom i bućom. Željela bi naučiti praviti souffle, kaže da za to treba imati iskustva. Najbolje joj leže američka, mediteranska i istočnjačka kuhinja.

17. MARTINA RISTIĆ STIPANDŽIJA (19), Šibenik, trgovkinja

Hobi: amatersko kazalište Trenutno se školuje za komercijalista, a za pet godina se nada završenom fakultetu. Najteža stvar joj je bila odseliti se od obitelji k dečku. Drugi ljudi su joj uvijek važniji od nje same, pedantna je i vesela. Svojim manama smatra nestrpljivost, tvrdoglavost, razdražljivost - kad nije sve po njenom planu u što je uključen i plač. Ne voli ogovaranje i nemar, dobro podnosi kritiku. Bila je lan kazališne skupine do prije par godina. Aktivno kuha otkad je započela samostalni život. Shvatila je da je to opušta i da se time želi baviti u budućnosti. Zaljubljena je u aromatičnu hranu i voli eksperimentirati sa začinima. Voli tikvice i buće. Voljela bi naučiti bolje baratati nožem. Dekoracija joj je jako važna. Iz takta ju može izbaciti kad shvati da joj nedostaje neka namirnica. Riba joj je preskupa, pa se još nije okušala u spremanju. Voljela bi naučiti kuhati pašticadu i školjke.

18. SILVIA RAVENŠĆAK – MEŠANOVIĆ (44), Jastrebarsko, frizerka

Hobiji: kuhanje, čitanje, poezija i pisanje vlastitih radova te briga oko kućnih ljubimaca Za pet godina se vidi u kući na selu kako se bavi nezbrinutom djecom i nezbrinutim životinjama. Najteža stvar u životu joj je bila kad je s 24 godine ostala udovica bez posla s malom djecom. Najsretniji trenutak joj je bio kad je rodila kćer. Za sebe kaže da je tvrdoglava, nepromišljena i naivna. Kod ukućana joj smeta neurednost i dugo spavanje. Kod kolega cijeni točnost i odgovornost, a ne voli neodgovornost prema vlastitim greškama i potkradanje. Nije joj lako primiti kritiku, za jelo je nikad nije ni dobila. Kad je pod stresom, trudi se obavljati sve dužnosti, a sve proživljava u nutrini. Kuha od devete godine, obožava raditi slastice. Uglavnom kuha tradicionalno i nada se da će izaći iz tih okvira.

19. ČASLAV MATIJEVIĆ (57), Rijeka, privatni poduzetnik

Hobiji: putovanja, degustacija vina, druženja s istomišljenicima Za njega je život jedna velika igra. Kuha oduvijek, kaže da posjeduje kuharske kromosome i genetiku, a prva kuharska uspomena mu je kad je kao dijete morao priznati da mu je toplomjer upao u maneštru. Najveće postignuće u životu mu je 'što se rodio'. Stres ga pogađa ovisno o jačini, ako je jako onda ne može funkcionirati, dok se sa svakodnevnim stresom jako dobro nosi. Kod kolega cijeni strast, iskrenost, kreativnost, nepredvidivost, a dobar šef po njemu ne bi trebao 'gaziti preko leševa', već biti timski radnik. Najteža kulinarska situacija s kojom se susreo bila je kada je vodovod bez upozorenja isključio dovod, pa nije imao čime podliti jelo na štednjaku. Voli pripremati jela za najviše šest osoba. Iz takta ga može izbaciti kada shvati da mu nedostaje ključni sastojak. Mate Janković mu je kuharski uzor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo