Hot

HIT SERIJE

TRILER NA BALKANSKI NAČIN: Regionalne serije koje morate pogledati

Na RTLplayu i Play PREMIUMU čekaju vas najpopularnije balkanske serije

Televizijska produkcija na regionalnim prostorima uhvatila je novi zalet i zadnjih je godina izbacila nekoliko fantastičnih naslova. Pritom prvenstveno mislimo na niz eksplozivnih, fantastičnih kriminalističkih serija koje su visokom razinom produkcije, izvrsno raspisanim zapletima i sjajnim glumačkim ostvarenjima začarali gledatelje pred malim ekranima. A mi vam donosimo najpopularnije!

Južni vetar

Nakon velikog regionalnog uspjeha filma Južni vetar, redatelj Miloš Avramović nastavio je tamo gdje je stao film i radnju priče dalje je razvijao u istoimenoj seriji. Žestok, napet i uzbudljiv, prožet prepoznatljivim humorom, uvjerljivo prikazuje svijet beogradskog podzemlja i balkansko društvo koje definiraju  kriminal i mafija. Glavni protagonist, mladi i perspektivni kriminalac Petar Maraš, kojeg tumači Miloš Biković, ranije je pušten iz zatvora, a vani ga ne čeka mnogo toga, osim njegove stare ekipe i bivšeg šefa Cara, vođe mafijaškog klana.

Međutim, Petar želi započeti nov život i pokrenuti vlastiti posao, no plan se neće odvijati baš onako kako je zamislio. Serija se sastoji od dviju sezona, prva je sastavljena od četiri epizode i riječ je o proširenoj verziji filma, a druga sezona ima 10 nastavaka. U najavi je i distribucija nastavka filma pod nazivom Južni vetar 2: Ubrzanje.

Besa

Još jedna napeta kriminalistička serija koja je postigla fantastičan regionalni uspjeh. Autori su Srđan Šaper, glazbenik i suosnivač novovalnog benda Idoli te poznati britanski scenarist i producent Tony Jordan, kreator nagrađivanih britanskih serija Život na Marsu, Vrhunski prevaranti i mnogih drugih. Radnja serije prati sasvim običnog obiteljskog čovjeka i malog poduzetnika Uroša Perića kojemu se život iz korijena mijenja nakon sudjelovanja u prometnoj nesreći u kojoj pogine kći albanskog narkobosa Dardana Beriše.

Želeći spasiti vlastitu obitelj od odmazde i sigurne smrti, Uroš prihvaća zadaću kojom će se iskupiti i Beriši daje besu – u albanskoj kulturi obećanje koje se mora ispuniti po cijenu života te pristaje za njega ubiti petero ljudi. Prva sezona serije od 10 epizoda svojim je snažnim scenarijem, napetom i odlično posloženom priče te vrhunskom produkcijom oduševila i kritiku i publiku, koja s nestrpljenjem očekuje skori početak prikazivanja nove sezone.

Državni službenik

Intrigantna dramska serija priča priču o agentima srpske obavještajne službe u uvjetima suvremenih vanjskopolitičkih i unutarnjih sigurnosnih prijetnji. Državni službenik vješto dočarava pritisak koji proizlazi iz kombinacije svakodnevnih odgovornosti s kojima se suočavaju, životnog stila i  moralnih dilema koje ovakav poziv donosi te privatnih problema u pokušaju da pomire profesionalni i obiteljski život. Autor ove serije je Predrag Antonijević, poznat i po vrlo hvaljenoj i uspješnoj TV krimiseriji Ubice mog oca.

Antonijević je svoj talent za razvijanje napete triler-serije pokazao i u Državnom službeniku, posvećenom radu tajnih službi, pa je nakon odličnih reakcija na prvu sezonu snimljena i druga, ponovno u 12 nastavaka.

Jutro će promeniti sve

Nisu više mladi, ali nisu baš niti odrasli, tako bi se otprilike u jednu rečenicu mogao sažeti stil života jedne izgubljene generacije, kojoj je posvećena serija Jutro će promeniti sve. Radnja serije smještena je u Beogradu, a vrti se oko četiri najbolja prijatelja, njihovim nestalnim poslovima i problemima u ljubavnim odnosima,  o tome kako sanjaju o boljem životu i pokušavaju pronaći svoje mjesto, svrhu i smisao u svijetu.

Redatelj je mladi Goran Stanković, koji kroz ukupno 39 epizoda serije vjerno prikazuje atmosferu mentaliteta te prostora i društva u kojem žive te izazove prijelaznog životnog razdoblja iz mladenačke neopterećenosti u odraslost, koju ne mogu ili ne žele dohvatiti. Odlični glumci, uvjerljivi dijalozi i izvrstan prikaz besciljne urbane kulture življenja glavne su karakteristike serije koju možete pratiti na RTLplayu.

Senke nad Balkanom

Krajem dvadesetih godina prošlog stoljeća još se liječe rane krvavog I. svjetskog rata, a na balkanskim prostorima upravo su se počele zahuktavati političke igre koje će dovesti do proglašenja Šestosiječanjske diktature. U ovoj kompleksnoj povijesno-kriminalističkoj drami pratimo policijskog inspektora Andru Tanasijevića i njegovog kolegu Stanka Pletikosića koji raspetljavaju niz brutalnih ubojstava, a istraga ih  vodi u mračni svijet u kojem se isprepliću lokalni politički interesi i moćne struje kriminala dok se u pozadini odvijaju velika previranja na široj političkoj sceni.

Serija vješto i uvjerljivo kombinira povijest i fikciju, stvarne povijesne ličnosti s izmišljenim likovima, a autor serije veteran je srpske kinematografije, genijalni Dragan Bjelogrlić, koji ujedno tumači glavnu ulogu. Senke nad Balkanom odmah su po početku emitiranja 2017. u Srbiji i Bosni i Hercegovini oborile rekorde gledanosti te već prije početka prikazivanja druge sezone dosegle status remek-djela u regiji. U Hrvatskoj se serija počela prikazivati tek prošle godine na kanalu RTL Adria. Uz niz fantastičnih glumaca iz cijele regije u seriji se pojavljuju i hrvatski glumci Goran Bogdan te Bojan Navojec, koji u seriji glumi Antu Pavelića.

Sve ove odlične serije, kao i mnoge druge filmske i televizijske naslove možete pogledati na PLAY Premiumu, dodatnom programskom paketu RTLplaya.

Povratak na Net.hr