SLUČAJNOST ILI? / Je li pjesma popularne favoritkinje Eurosonga Loreen zapravo plagijat? Poslušajte ove dvije pjesme pa procijenite sami

Image
Foto: Profimedia

Već mjesecima Loreen sa svojom pjesmom 'Tattoo' drži prvo mjesto na kladionicama i čini se kako je pobjednik zagarantiran. Ili to ipak nije tako?

13.5.2023.
9:59
Profimedia
Play logo

Predstavnica Švedske, Loreen, vratila se na eurovizijsku pozornicu nakon punih 11 godina sa svojom novom hit-pjesmom 'Tattoo'. Nakon što je pomela konkurenciju na švedskom Melodifestivalenu (ono što je hrvatska Dora), kladionice su joj krenule predviđati visoku pobjedu, i to s 52 posto šansi za pobjedu. Već mjesecima drži prvo mjesto na kladionicama i čini se kako je pobjednik zagarantiran. Ili to ipak nije tako?

Image
MOŽEMO I DO POBJEDE? /

Analizirali smo drugo polufinale: Evo tko prijeti 'Mami ŠČ!', ali dečki iz Leta 3 imaju ogromnu prednost u finalu

Image
MOŽEMO I DO POBJEDE? /

Analizirali smo drugo polufinale: Evo tko prijeti 'Mami ŠČ!', ali dečki iz Leta 3 imaju ogromnu prednost u finalu

Fanovi nisu zadovoljni

Brojni fanovi Eurovizije nisu bili zadovoljni njezinim probama u Liverpoolu prije nego je nastupila u prvoj polufinalnoj večeri. Glavni problem predstavljao je LED ekran koji visi sa stropa Arene, a teži 1800 kilograma. On je kao takav predstavljen na Melodifestivalenu i postavljalo se pitanje može li se on uopće prevesti u Liverpool s obzirom na to da Europska radiodifuzijska unija (EBU) ima brojne odredbe oko izgleda same pozornice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su i Loreen i njezini fanovi imali velike nade kako se ništa neće trebati mijenjati, EBU je ipak morao intervenirati tako da je u prvoj polufinalnoj večeri morala nastupati s manjim LED ekranom. Vidjelo se kako je fanovima to zasmetalo jer je pozornica u Liverpoolu ogromna pa se nastup nije činio toliko atraktivan.

Međutim, kritike nisu prestale na tome. Brojni švedski novinari objavili su kako je glavni problem poprilično loša vokalna izvedba, a to nije nešto na što su naviknuli njezini fanovi. I sama je Loreen na probama priznala kako nije zadovoljna, no vidjet ćemo što će moći promijeniti u velikom finalu. Iako, nije lako pjevati u ležećem položaju tako da, Loreen, kapa do poda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plagijat ili ne?

Međutim, mogao bi se dogoditi jedan drugi problem jer je njezina pjesma lako moguće - plagijat. Uvod same pjesme jako podsjeća na pjesmu 'Flying Free' izvođača Point Aerija, dok dio neposredno prije refrena jako vuče na ABBA-in veliki hit 'Winner Takes It All'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostavit ćemo na vama da presudite...

Inače, ovo ne bi bio prvi put da su njezinu pjesmu proglasili plagijatom. Isto se dogodilo i 2012. kada se na Euroviziji natjecala sa svojom pjesmom 'Euphoria', a brojni su fanovi rekli kako je riječ o plagijatu pjesme 'Stole My Heart' koju izvodi bend One Direction. Osim toga, neki su njezinu tadašnju pjesmu usporedili s Rihanninom pjesmom 'We Found Love'.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo