Play ponuda

VIDEO: / Obrade zbog kojih smo potpuno zaboravili na originale

shimmer fallback

Uvriježeno je mišljenje da je originalna verzija uvijek i najbolja verzija, stoga su obrade, osobito glazbene, često bile nepravedno zanemarene.

20.1.2014.
8:44
Play ponuda

Veliki hitovi ovim glazbenicima su poslužili kao inspiracija i poticaj da naprave još bolje verzije istih, daju im novo značenje i interpretaciju. Vjerojatno se ne bi svi složili da su u tome uspjeli, ali nama se ovaj izbor Business Insidera jako sviđa.

Jeff Buckley je napravio obradu Cohenovog hita Hallelujah i upravo mu je ta obrada priskrbila pažnju svjetske javnosti.

//www.youtube.com/embed/HKnxmkOAj88

Pjesmu Superstar, koju je Sonic Youth učinio evergrinom, Leon Russell je originalno napisao za folk-rock duo Delaney and Bonnie, ali su je proslavili The Carpenters. Ipak, najpopularnija verzija ove pjesme je ona Sonic Youtha, koji su je snimili kao posvetu Karen Carpenter.

//www.youtube.com/embed/Y21VecIIdBI

John Lennon je ostao odličan skladatelj i nakon što se spetljao s Yoko Ono, no njegovi aranžmani iz tog vremena poprilično su sladunjavi. Novi život pjesmi Listen, The Snow is Falling, koju u originalu pjevaju John i Yoko, udahnuli su Galaxie 500.

//www.youtube.com/embed/O3opDirY4tU

Nemoguće je pisati o obradama, a ne spomenuti Johnnyja Casha, koji je od obrada napravio karijeru. On je jednostavno svaku pjesmu morao malo popraviti, no jedna od njegovih najupečatljivijih obrada je Hurt, koju u originalu izvode Nine Inch Nails.

//www.youtube.com/embed/3aF9AJm0RFc

Bruce Springsteen je zapravo koautor pjesme Because The Night, koju u originalu izvodi Patti Smith, i nikad nije objavio svoju izvedbu ove pjesme. Ipak, s vremenom je smio live verziju svoje interpretacije ovog hita.

//www.youtube.com/embed/HcqUSi8QPN0

Hendrixova verzija pjesme All Along The Watchtower oduševila je čak i njenog autora Boba Dylana.

//www.youtube.com/embed/pJV81mdj1ic

Koliko ljudi uopće zna da pjesmu Nothing Compares 2 U u originalu pjeva Prince? Sinead O'Connor ju je odličnom obradom učinila svojom.

//www.youtube.com/embed/iUiTQvT0W_0

The Fugeese su samo još jedan bend koji je gotovo cijelu karijeru izgradio na jednoj odličnoj obradi. Naravno, radi se o pjesmi Killing Me SoftlyRoberte Flack.

//www.youtube.com/embed/oKOtzIo-uYw

Me and Bobby McGee iznimno je važna pjesma u karijeri Janis Joplin, a zahvaljujući njenoj verziji svi su zaboravili da ju je nekad davno izvodio i Kris Kristofferson.

//www.youtube.com/embed/WXV_QjenbDw

Whitney Houston ostat će zauvijek zapamćena po obradi pjesme Dolly PartonI Will Always Love You.

//www.youtube.com/embed/3JWTaaS7LdU

Ne smijemo zabraviti ni Nirvaninu obradu pjesme Meat PuppetsaLike Of Fier. Tek je ova obrada otkrila pravi potencijal ove pjesme.

//www.youtube.com/embed/zgvUaOuEdwA

Play ponuda
Play ponuda