VIDEO: Kultne pjesme koje su njihovi autori mrzili

Jedna pjesma može stvoriti karijeru, pa će tako Carly Rae Jepsen vjerojatno stizati novci od hita Call Me Maybe i kad bude u staračkom domu.

Ali nisu svi glazbenici zbog toga sretni. Ponekad su deprimirani jer misle da je hit koji ih je proslavio, zapravo, njihova najgora pjesma, unatoč tome što upravo njoj mogu zahvaliti svoju karijeru.

Ovi su izvođači zamrzili pjesme koje su ih proslavile.

Led ZeppelinStairway to Heaven

Pjesma Stairway to Heaven ubraja se među najčuvenija djela rock-glazbe svih vremena. Nakon što se pojavila na albumu Led Zeppelin IV iz 1971. godine, pjesma Stairway to Heaven postala je omiljena, te je narednih 10 godina bila najtraženija na radiopostajama, pa čak i unatoč činjenici da nikad nije objavljena u Sjedinjenim Američkim Državama. Rolling Stone ju je smjestio na 31. mjesto najboljih rock-pjesama svih vremena, a VH1 čak na treće mjesto najboljih rock-pjesama ikad napisanih. Gitarist Jimmy Page rekao je da je ova pjesma ‘esencija benda’.

S druge strane…

Pjevač Led Zeppelina Robert Plant istinski je mrzio ovu skladbu, koju je, iz ne baš jasnih razloga, nazivao ‘prokletom svadbenom pjesmom’. Osjećao je da je bljedunjava u odnosu na ostatak njihovog koncertnog repertoara, te ju je izvodio s teškom mukom. To da mu pjesma strašno ide na živce nije propustio spomenuti u gotovo svakom intervju. Njegovom mržnjom prema ovoj pjesmi postali su opsjednuti obožavatelji benda, koji su smišljali i bizarne teorije da pjesma ima skriveno značenje.

Za razliku od Pageovog entuzijazma, Plantova mržnja prema pjesmi bila je toliko jaka da je desetljećima odgađala okupljanje benda jer je Plant jednostavno nije htio izvoditi, a čak je dao novčanu donaciju radiostanici u Oregonu koja je prva objavila da Led Zeppelin više nikad neće svirati ovu pjesmu.

WarrantCherry Pie

Ako ste čuli za grupu Warrant, možda znate njihovu pjesmu Cherry Pie u čijem spotu pjevač Jani Lane pravi grimase i pjeva svojim prijateljima bez majica o tome da voli ženske genitalije. Riječi pjesme isprepletene su kompleksnim i suptilnim slikama, a zbog svoje lucidnosti i popularnosti, pjesma Cherry Pie postala je svojevrsni potpis benda, te je na kraju od strane VH1 proglašena 56. hard rock-pjesmom svih vremena.

S druge strane…

Da se Janija Lanea pitalo, Cherry Pie ne bi ni postojala. Naime, kako je debitantski album grupe Dirty Rotten Filthy Stinking Rich postigao komercijalni uspjeh, svi u bendu bili su sretni zbog takvih rezultata i otišli proslaviti, ali izdavačka kuća bila je zabrinuta što ploča nema vodeći singl. Zbog toga su Laneu rekli da se vrati u studio i napiše neku pjesmu na koju se može i plesati. Lane je tako Cherry Pie napisao za 15 minuta na poleđini kutije za pizzu, što je bila svojevrsna ‘jebi** se, producenti’ poruka. Štoviše, originalni naslov pjesme bio je Izazivam vas da pustite ovu baladu o vagini na radiju.

Na njegovu žalost, producentima se pjesma svidjela i postala ne samo vodeći singl, nego se tako zvao i njihov idući album. Razumljivo, Lane je bio bijesan jer je otad stalno bio povezivan s pjesmom koju je napisao pod prisilom, unatoč tome što veliki uspjeh ove pjesme doveo do mnogobrojnih angažmana benda. ‘Mogao bih se upucati u glavu zbog te pjesme’, govorio je.

The WhoPinball Wizard

Rock-opera Tommy grupe The Who prvi je album ove vrste, a svaka pjesma na albumu predstavlja poglavlje u sveobuhvatnoj priči o slijepom, gluhom i nijemom dječaku koji postaje vjerski vođa (nismo rekli da je priča dobra). Tommy je prodan u 20 milijuna primjeraka i adaptiran je u film nominiran za Oscara, s najupečatljivijom scenom kad Tommy pobijedi Eltona Johna u fliperu. Pinball Wizard naslovna je pjesma opere i najpopularniji hit grupe The Who, a to je ujedno postala i stalna pjesma na koncertima grupe.

S druge strane…

Pete Townshend, gitarist i tekstopisac Pinball Wizarda, misli da je to ‘užasna i najgluplja pjesma koju je napisao’. Pjesma se nikad nije trebala naći na albumu. Naime, do nastanka ove pjesme i toga da Tommy bude neobjašnjivo dobar u fliperu došlo je u pokušaju da se dobije dobra kritika Nicka Cohna, jednog od najutjecajnijih glazbenih kritičara svih vremena, koji je bio veliki obožavatelj ove igre.

Ne treba naglašavati da je Cohn upravo zbog ove pjesme albumu odmah dao znatno bolje ocjene, pa je tako objavio da će Tommy biti remek-djelo.

WeezerPinkerton (album)

Pinkerton, drugi studijski album grupe Weezer, i publika i kritika proglasili su najgorim smećem svih vremena, a frontmenu Riversu Cuomi savjetovali su da se sakrije i ne izlazi u javnost barem pet godina.

Ipak, čini se da je ljudima samo trebalo malo više da shvate genijalnost albuma. Tijekom godina album je skupljao obožavatelje, a danas se smatra najboljim izdanjem ove grupe. Čitatelji Rolling Stonea proglasili su ga 16. najboljim albumom svih vremena, a sam časopis ispravio je originalnu kritiku i objavio novu, nagrađujući album s pet zvjezdica, i to gotovo 10 godina nakon objave.

S druge strane…

Kad se bend konačno vratio na scenu 2001. godine albumom The Green, Cuomo je još jednom pustio obožavatelje i kritiku da ispljuju novi album, a cijela stvar ga je toliko naljutila da je u intervjuima izjavljivao da žali što je ikad napisao svima omiljen album grupe Weezer, a koji je opisao ovako:

‘To je grozan album, užasno bolna greška koja se dogodila pred stotinama tisuća ljudi i jednostavno ne želi nestati. To je kao da se napijete na tulumu i ispovraćate pred svima osjećajući se sjajno, a zatim se idućeg jutra probudite i shvatite kakva ste budala ispali’, objasnio je svoje viđenje albuma Pinkerton. ‘Nikad nisam želio svirati taj album, te pjesme više nikad ne želim čuti’, dodao je.

RadioheadCreep

Pjesma Creep zaslužna je za proboj benda Radiohead u mainstream vode. Iz nekog razloga tinejdžeri iz devedesetih godina odmah su se povezali s ovom atmosferičnom alternativnom rock-himnom koja govori o tome da ste nitko i ništa. Gotovo preko noći Radiohead je ušao na listu Top 40 bendova i počeo odlaziti na turneje, a Creep je dospio na 31. mjesto na listi VH1 Top 100 pjesama devedesetih. Uz to, pjesma se probila i na top-liste u Velikoj Britaniji kad je 2008. godine, točnije 16 godina nakon objave pjesme, objavljen ‘the best of’ grupe Radiohead, što je do tada pošlo za rukom samo mrtvim glazbenicima.

S druge strane…

Svi su voljeli pjesmu Creep osim frontmena grupe Thoma Yorka. Iako je grupa Radiohead ovom pjesmom postigla planetarni uspjeh, s vremenom je postala poznata samo i isključivo po toj pjesmi. Obožavatelji su dolazili na koncerte samo kako bi čuli Creep, što je jako frustriralo Yorka, poznatog po temperamentnom ponašanju. Što je još gore, barem u Yorkovim očima, njega su samog povezivali s tom pjesmom, vjerujući da je on usamljen, depresivan junak svoje pjesme.

Zbog svega toga York je počeo prezirati Creep jer je ta pjesma od njega učinila tužnog dečka s postera. Pjesmu je prekrstio u Crap i tvrdio da je Radiohead ‘popuš** đavolji kur**’ kad je napisao Creep. Kad su obožavatelji zahtijevali izvedbu ove pjesme, York im je u više navrata rekao da ‘odje**’, odlazio s pozornice, a publiku nazivao ‘analno retardiranom’. Bend je čak molio druge umjetnike da na turnejama sviraju pjesmu umjesto njih.

Povratak na Net.hr