Ne propustite koncert novih zvijezda klasične glazbe

shimmer fallback

U KD Vatroslava Lisinskog u četvrtak će se s početkom u 19.30 sati održati Svečani koncert pobjednika prvog hrvatskog natjecanja mladih glazbenika Papandopulo.

11.10.2012.
11:33
Play logo

Publika će imati priliku čuti trojicu pobjednika prestižnog natjecanja održanog prošlog tjedna u Studiju Bajsić HRT-a: violinista Marca Graziania (rođen u Rijeci 1988.), te Zagrepčane, klarinetista Brunu Philippa i saksofonista Tomislava Žužaka (rođeni 1978.).

Laureati prvog nacionalnog natjecanja svirat će uz pratnju Simfonijskog orkestra HRT-a, pod ravnanjem maestra Pavla Dešpalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizatori, Institut hrvatske glazbe i Hrvatska radiotelevizija, natjecanje su nazvali po velikom skladatelju Borisu Papandopulu.

Oni koji su ga poznavali, pamte ga i kao velikog prijatelja i mentora glazbenika, posebno mladih. Predsjednik Instituta hrvatske glazbe prof. Goran Končar, inicijator ovog projekta, predložio je da natjecanje nosi njegovo ime iz još jednog razloga: ono je i kod nas i u svijetu sinonim za vrhunsku kvalitetu, predanost i uspjeh.

Prvi znak da će Papandopulo biti uspješan bio je broj prijava kandidata: čak 66 mladih ljudi do 35 godina starosti prijavilo se za natjecanje u pet kategorija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vjerojatno zbog zahtjevnih programa, pred ocjenjivačkim sudovima pojavilo se njih 38. Ali, naravno, pobjednik može biti samo jedan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog izrazito visokih kriterija koje Papandopulo nameće, u dvjema kategorijama ocjenjivački sudovi nisu ni proglasili pobjednika.

U kategoriji violine drugo mjesto su podijelili Sho Akamatsu i Marin Maras, a pobjednik je Marco Graziani.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kategoriji viole nisu dodijeljene prva i druga nagrada, a treću je osvojila Ganna Lysenko.

Kod flauta nije dodijeljena prva nagrada, a drugu su podijelile Marta Šomođi Homan i Raša Vizek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U kategoriji klarineta drugo mjesto je osvojio Rude Mimica, a pobjednik je Bruno Philipp.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kod saksofonista je drugo mjesto pripalo Goranu Jurkoviću, a prvi saksofon prvog Papandopula je Tomislav Žužak.

Tako su odlučili ocjenjivački sudovi sastavljeni od vrhunskih glazbenika i pedagoga iz Hrvatske i inozemstva. Natjecanje je potpomogao Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, a održano je pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića.

Play logo

Organizatori vas pozivaju da večeras dođete čuti i vidjeti nove zvijezde klasične glazbe i uvjerite se da 2Cellos nisu jedini mladi 'klasičari' koje Hrvatska ima ponuditi svijetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ulaz na koncert je besplatan.

Večera za 5
Superstar
Život na vagi
Obiteljske tajne
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ubice mog oca
Britain's Got Talent
Tri sestre
default_cta
Play logo