Plati krvlju

DRAKULA BI BIO PONOSAN: Jeftinije na glazbeni festival u zamjenu za krv

Glazbeni festival u Transilvaniji žedan je vaše krvi. I to toliko da je spreman ponuditi popust na ulaznice u zamijenu za donacije te po život važne tekućine.

Ovaj neobičan potez nije samo marketinški trik već i pokušaj borbe s kroničnom nestašicom krvi u cijeloj Rumunjskoj, koja je predzadnja po broju aktivnih davatelja krvi u cijeloj Europi.

Glazbeni festival Untold koristi poznatog legendarnog rumunjskog junaka grofa Drakulu i njegovu poznatu žeđ za krvlju da barem malo popravi situaciju. Organizatori Untolda povezali su se s rumunjskim Nacionalnim institutom za transfuziju krvi kako bi donatori dobili popust.

Festival se održava između 30. 7. i 2. 8. u Cluj-Napoci, i namjenjen je uglavnom zaljubljenicima u elektroničku glazbu, s izvođačima kao što su Avicii, David Guetta i Armin van Buuren.

“S obzirom da Rumunjska pati od akutne nestašice krvnih zaliha u zdravstvenim ustanovama, kampanja inspirirana ovim mitovima kako bi privukla pažnju na pravi problem više je nego dobrodošla. ‘Plati krvlju’ kampanja cilja na jačanje svijesti o potrebi doniranja i doprinosi povećanju broja davatelja u Rumunjskoj”, izjavio je direktor festivala Bogdan Buta.

‘Plati krvlju’ kampanja daje 30% popusta svakome tko postane davatelj krvi u jednom od 42 centra za krv do 24. 7. Oni koji se pojave na festivalu mogu dobiti besplatan jednodnevni ulaz ako doniraju krv u pokretnoj jedinici za prikupljanje krvi.

“Ovo je sjajno, nikada nisam vidjela ovako nešto. Ovo je pozitivna kampanja, ali nadam se da će ljudi nastaviti donirati krv i kasnije, kada više ne bude bilo nikakvih nagrada”, rekla je Krizstina Fejer (23), mlada fotografkinja iz Cluj-Napoce.

Trenutačno, samo 1,7% stanovništva Rumunjske aktivno donira krv, dok je u ostatku Europske Unije taj postotak puno viši, u Francuskoj 52%, a u Austriji čak 66%.

IFLScience/Hot.hr

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr