Play ponuda

VIDEO: / Mi smo izabrali, a koji je vama najbolji?

shimmer fallback

Donosimo deset najboljih filmova koje smo gledali ove godine. Iako su neki od navedenih svjetlo dana ugledali još 2010., na listu su uvršteni svi oni kojima je 2011.

23.12.2011.
11:50
Play ponuda

1. Vožnja (Drive), red. Nicolas Winding Refn

Svi oni koji su pogledavši trailer očekivali novu generaciju Brzih i žestokih gadno su se razočarali. I neka je tako! Vožnja je nešto sasvim drugačije, moćno i beskompromisno. Nicolas Winding Refn, tvorac legendarnog Pushera, ima pravi masterpiece u kojem atipičan holivudski pristup, uz dovoljno akcije, predivnu fotografiju, atmosferičnu glazbu i sjajnog Ryana Goslinga, donosi vožnju doslovno na rubu sjedala.

2. Ispovijedi (Kokuhaku), red. Tetsuya Nakashima

U azijskoj kinematografiji sve veći mah uzima 'Bongovsko' igranje žanrovima. I ovo je film koji na trenutke izgleda kao surova drama, a već sljedećeg postaje zamršeni triler, a onda se poigrava i hororom. Blistave i intrigante, šokantne i napete, prepune tenzija, Ispovijedi su nešto što dugo nismo vidjeli. 'Okrutnost rađa okrutnost', logline je ovog filma, koji već na samom početku ostavlja bez daha.

3. Negdje (Somewhere), red. Sofia Coppola

Ovo je samo još jedan dokaz da Francis Ford Coppola svojoj kćeri nije podario samo prezime. Tko god se navukao na Izgubljene u prijevodu, neće odoljeti ni ovom filmu. Sofia ne odustaje od onog u čemu je najbolja, bježi od prizemne zabave i oživljava nove otuđene likove kojima ni sama ne može pomoći. Teško je ne spomenuti mladu Elle Fanning, koja jednostavno briljira.

4. Naša majka (Incendies), red. Denis Villeneuve

Mnogi će potvrditi tezu da je ovo ostvarenje definitivno nepravedno zapostavljeno na ovogodišnjoj dodjeli Oscara, i to sve zbog starog duga Akademije prema danskoj redateljici Susanne Bier. Naša majka je jednostavno nesvakidašnji vrtlog nabijen emocijama i skup najmračnijih tajni, težak i mučan film koji uznemiruje sva osjetila, no toliko majstorski napravljen da će zasigurno pronaći mjesto u filmskoj povijesti.

5. Drvo života (The Tree of Life), red. Terrence Malick

Što reći o ovom filmu? Tko poznaje rad Terrencea Malicka nije se previše iznenadio. Nakon ne baš dobro prihvaćenog Novog svijeta, Malick je pokušao još jednom zaroniti u svoj neiscrpni svijet nadrealizma i u potpunosti je uspio. Uz ovu glumačku postavu, definitivno je bilo jako hrabro odlučiti se na potpuni odmak od klasičnog filmskog pripovijedanja, za što mu stvarno treba skinuti kapu. Tko se odluči prepusti ovoj vizualnoj poslastici, Malickov svijet potpuno će ga usisati.

6. Potomci (The Descendants), red. Alexander Payne

Alexander Payne ponovno je tu, i to opet onakav kakav se većini zavukao pod kožu svojim prethodnicama Izbori, O Schmidtu i Stramputica, neopisivo duhovit i ironičan na jedan poseban i suptilan način. Nevjerojatno je kako Payne svoje likove, koji su prisiljeni na teške osobne odluke, održava pozitivnim. Upravo takvi su i Potomci. Premijerno prikazan na festivalu u Torontu, film je već na samom startu najavio lov na najprestižnije filmske nagrade. Tko nije ljubitelj Georgea Clooneyja, nakon ove uloge definitivno će ga zavoljeti.

7. Ponoć u Parizu (Midnight in Paris), red. Woody Allen

Preslatka i duhovita komedija u kojoj legendarni redatelj iskazuje svoju patnju za nekim davnim, prošlim vremenima. Allen se ne trudi biti pretjerano dubokouman, igra na šarm i neodoljivi Pariz. Uz inteligentan humor i detalje poput tea partyja, definitivno osvaja i najkamenija srca.

8. Melankolija (Melancholia), red. Lars von Trier

Kada je u pitanju Von Trier, samo rijetki mogu ostati ravnodušni prema njegovim surovim i sadističkim egzistencijalnim dramama. Isto je i s Melankolijom, ili je volite ili je mrzite. Njegov rukopis jasno se iščitava u dvjema glavnim protagonisticama, jedna je pomalo histerična i panična, druga potpuno depresivna i otuđena. Vizualno impresivan i izuzetno snažan film nudi alternativan svršetak svijeta kakvog poznajemo.

9. Provjerena kopija (Copie Conforme), red. Abbas Kiarostami

Ovo je definitivno poslastica za sve ljubitelje francuskog novog vala koji s nostalgijom gutaju filmove velikana poput Godarda ili Renoira. Izuzetno moćna, ali nimalo jednostavna, Provjerena kopija neodoljivo balansirana između iskrene ljubavi, poetike i umjetnosti glavnih protagonista.

10. Hesher, red. Spencer Susser

Iznimno zanimljivo ostvarenje, proizvod sve snažnije nezavisne američke produkcije, nudi pomalo nesvakidašnji pogled na klasičnu dramu. Zapanjujuće glumački dojmljiv film s Josephom Gordonom-Levittom u naslovnoj ulozi, koji gotovo 'ždere' ekran u svakom kadru. Zanimljiv i neobičan koncept neće ostaviti ravnodušne čak ni obožavatelje Harryja Pottera.

Play ponuda
Play ponuda