Tjedan češkog filma u kinu Europa, najbržima ulaznice za osam odličnih komedija

Od 10. do 16. listopada u kinu Europa održava se jubilarni, 20. po redu, Tjedan češkog filma. U ovih sedam dana posvećenih češkim ostvarenjima, vjerna publika češkog filma moći će se nasmijati uz osam komedija nastalih u razdoblju od 1969. do 1994., a Tjedan će otvoriti obiteljska komedija Marie Poledňákove S tobom je divan svijet.

Najbržim čitateljima koji su prvi točno odgovorili na kviz koji smo objavili u ponedjeljak, 7. listopada podijelili smo 1×2 ulaznice za sljedeće projekcije:

11. 10. 21:00 Pučka škola r. Jan Svěrák, Biserka Punčec

12. 10. 17:00 Svečanost visibaba r. Jiří Menzel, Dubravka Miletić Cibenečki

13. 10. 21:00 Bonvivani r. Zdeňka Podskalského, Nena Novaković

14. 10. 19:00 Ljeto s kaubojem r. Ivo Novák, Nikola Andabaka

15. 10. 17:00 Saturnin r. Jiří Věrčák, Zrinka Kočar

16. 10. 21:00 Briši, konobaru, briši r. Ladislav Smoljak, Marinela Neralić

11. 10. 19:00 Briši, konobaru, briši r. Ladislav Smoljak, Sanda Kolenda

12. 10. 21:00 Briši, konobaru, briši r. Ladislav Smoljak, Maja Večerin

13. 10. 17:00 Kako kitu izvaditi kutnjak. r. Marie Poledňáková, Mirta Vranko

14. 10. 21:00 S tobom je divan svijet r. Marie Poledňáková, Anamarija Lovrić

15. 10. 21:00 Svečanost visibaba r. Jiří Menzel, Jozefina Godec

16. 10. 17:00 Pučka škola r. Jan Svěrák, Sandra Majdak

Pravila nagradnjača saznajte ovdje.

Tjedan češkog filma jedna je od najstarijih filmskih manifestacija u Hrvatskoj koja toplim ljudskim pričama i svojom, po senzibilitetu bliskom kinematografijom, iz godine u godinu osvaja srca Zagrepčana.

Ove godine na platna kina Europa Tjedan češkog filma donosi čak osam filmova, a kako bi ova 20. godišnjica protekla u smijehu i veselju, žanrovski je određena komedijom.

Komedija stoljeća

U anketi Češke televizije, film ‘S tobom je divan svijet’ Marie Poledňákove proglašen je komedijom stoljeća koja već 30 godina istim intenzitetom zabavlja publiku, a govori o zgodama očeva koji su na muško planinsko druženje prisiljeni povesti djecu što dovodi do mnoštva komičnih situacija i primjene nekonvencionalnih odgojnih metoda.

‘Kako kitu izvaditi kutnjak’ još je jedna uspješna obiteljska komedija spomenute autorice, danas najpopularnije redateljice ovog žanra, koju ćete imati prilike pogledati. Film govori o osmogodišnjaku koji je odlučio sebi naći tatu, a mami supruga, što donosi mnoštvo uzbudljivih obrata i duhovitih dijaloga kojima nema kraja.

Spor lovaca oko vepra

Na programu Tjedna češkog filma bit će prikazan i film ‘Svečanosti visibaba’ Jiříja Menzela čiji se zaplet razvije iz nezaboravnog spora dvaju lovačkih društava oko ubijenog vepra, u sklopu kojeg oživljava čitava galerija likova iz češke provincije. Scenarij je nastao na temelju zbirke pripovjedaka Bohumila Hrabala, a film je svojevrsna freska života ljudi toga kraja, vrlo autentična, ali i hrabalovsko-menzelovski bogato stilizirana, duboko ljudska i prožeta veselo-tužnim humorom.

Temom seljaka, ali na drugačiji način, bavi se i ‘Bonvivani’, glazbena komedija Františeka Podskalskog, u kojoj trojica seoskih majstora fasadera na terenu u Pragu u želji da okuse noćni život upadaju u mnoštvo nevolja sa ženama iz luksuznog noćnog kluba.

‘Briši, konobaru, briši!’ Ladislava Smoljaka duhovita je i zabavna priča o knjižaru kojega u restoranu zamijene za konobara i on prihvati tu priliku za dodatnu zaradu te kao lažni konobar uskoro postaje strah i trepet ugostitelja u Pragu, ali i šire.

U sličnim nevoljama nalazi se i junak filma ‘Saturnin’ Jiříja Věrčáka, u kojem sluga spletom okolnosti postane gospodar svoga gospodara te zbog toga upada u razne bizarne situacije.

Romantika na selu

U romantičnoj komediji Ive Nováka ‘Ljeto s kaubojem’, glavna junakinja sa svojim dečkom odlazi na selo te se tamo zaljubljuje u lokalnog momka. Problem nastaje kada novu ljubav mora otkriti svojoj konzervativnoj obitelji.

U nizu filmova ne propustite i sjajnu, za Oskara nominiranu obiteljsku komediju/dramu Jana Svěráka ‘Pučka škola’ s domišljatim i dubokim, a usto veoma zabavnim humorom koji isijava iz svake minute filma.

Naime, nedugo nakon Drugog svjetskog rata u jednoj školi u predgrađu Praga učiteljicu izlude dečki u muškom razredu, ona doživljava slom te na njezino mjesto dolazi novi učitelj, potpuno drukčiji od svih učitelja s kojima su se dečki dotad sreli.

Ulaznice
Cijena ulaznice iznosi 25 kuna, a za djecu, studente i umirovljenike 20, dok cijena paketa ulaznica za sve filmove iznosi 150kn.

Detaljne informacije i raspored projekcija možete pronaći na http://www.kinoeuropa.hr

Povratak na Net.hr