Play ponuda

SLOVENCI TRAŽE OD SRBA 'BITKU NA NERETVI', HRVATSKI REDATELJ ŠOKIRAN: / 'Ni jedni ni drugi nisu sudjelovali u realizaciji filma'

Image
Foto: Screenshot

Na popisu djela koja Slovenija traži da joj Srbija vrati našao se i film Bitka na Neretvi.

15.1.2018.
23:06
Screenshot
Play ponuda

Nakon što je Slovenija ponovno podsjetila Srbiju da joj vrati 313 umjetničkih djela, povijesnih predmeta i dokumenata koji se nalaze u Srbiji, među kojima je i Bitka na Neretvi, redatelj filma Veljko Bulajić izrazio je svoj šok svojatanjem dviju država filma koji nema veze s njima.

"Među svim republikama bivše Jugoslavije Slovenija nije sudjelovala u realizaciji filma Bitka na Neretvi, kao ni Srbija. Zbog čega se sad jedna drugoj obraćaju - meni ostaje stvarno nepoznato", rekao je Bulajić, piše Dnevnik.hr.

shimmer fallback
shimmer fallback

Naime, produkciju filma snimljenog 1969. potpisuju hrvatski Jadranfilm i bosanski Bosna film te strani partneri. Kakve veze u čitavoj priči imaju Slovenija i Srbija, kaže redatelj, ne shvaća.

"Preko 80 posto bili su hrvatski filmski radnici, scenograf Duško Jeričević, kostimograf Vladimir Tadej, ja redatelj. Prema tome, taj film je stvarno djelo hrvatske kinematografije i treba ga takvim zaštititi", kazao je Bulajić.

Bitka na Neretvi najgledaniji je film s ovih prostora. Obrađuje priču o jednoj od ključnih partizanskih bitaka u drugom svjetskom ratu. Film je pogledalo više od 350 milijuna ljudi diljem svijeta, a može se pohvaliti i nominacijom za Oscara u kategoriji filma na stranom jeziku.

Play ponuda
Play ponuda