Play ponuda

Zlatni rez savršeno lijepog lica

shimmer fallback

Američko-kanadski tim znanstvenika utvrdio je savršen aranžman razmaka između očiju i usta koji se nalazi na idealno lijepom ženskom licu. Ni Angelina Jolie ga nema.

28.12.2009.
17:44
Play ponuda

Ljepota nije toliko u očima promatrača koliko u mjerama između očiju, usta i ušiju promatranog ženskog lica, tvrde američki i kanadski znanstvenici.

Tijekom 4 eksperimenta čiji je cilj bio pronalazak 'idealnog aranžmana crta lica' američko-kanadski tim zatražio je od studeneta uključenih u istraživanje da usporede fotografije istog ženskog lica u boji na kojima je vertikalna udaljenost između očiju i usta i horizontalna udaljenost između očiju promijenjena uz pomoć Photoshopa.

Crte lica - oči, usta, nos, konture i kosa - ostali su isti, a lice neke žene uspoređivali su samo s njenim, nikad s nekim drugim.

Studenti su promatrali različite fotografije iste žene i birali najljepšu ponuđenu verziju.

U sva 4 eksperimenta, izabrali su lica specifičnih proporcija koje su znastvanici nazvali novim zlatnim rezom.

U dva eksperimenta tražili su idelani razmak između očiju i usta u usporedbi s cjelokupnom dužinom lica, koja se mjeri od ruba kose i brade. U oba testiranja studenti su omjer od 36 posto zlatnog reza za 'maksimalno atraktivno lice' proglasili najboljim razmakom između očiju i usta.

U druga dva eksperimenta mjerili su i idelanu dužinu i širinu lica.

I oni su dobili isti rezultata - lice s razmakom između očiju i usta koji je iznosio 36 posto zlatnog reza maksimalno atraktivnog lica za dužinu proglašen je najboljim. Razmak između očiju proglašen je najljepšim u verziji pri kojoj je iznosio 46 posto od cjelokupne širine lica, koja se mjeri između unutarnjih rubova ušiju.

Na svu sreću za većinu omjer od 36/46 posto odgovara onome na prosječnom licu, napisali su autori studije. To znači da nema potrebe da se počnete mjeriti i kalkulirate niti da trčite do plastičnih kirurga.

Zapravo postoji daleko lakši neinvazivni način kojim se prevare promatrači pri kojem žensko lice djeluje 'maksimalno atraktivno', navodi se u studiji objavljenoj u Vision Research. Promjena frizure jedan je od primjera.

"Naša studija...objašnjava zašto ponekad atraktivna osoba djeluje neprivlačno i obrnuto, nakon nove frizure - ona naime mijenja omjere," kaće Kang Lee, profesor na Sveučilištu Toronto koji je jedan od voditelja istraživanja.

Lee je za AFP potvrdio da su ispitali i lica nekih poznatih osoba. "Angelina Jolie nema zlatni rez ni kod dužine ni kod širine lica," rekao je.

"Elizabeth Hurley ima zlatni rez za dužinu no od zlatnog reza za širinu odstupa za 1 posto."

No kanadska country pop pjevačica Shania Twain ima savršen razmak i za dužinu i za širinu lica.

Play ponuda
Play ponuda