Svoj je proizvod nazvao CoffVee, a ova je kava nastala tako što je u zrna arapske kave, tjekom postupka prženja, dodao resveratrol, antioksidanse koji se nalaze u kožicama bobica grožđa, od kojeg pravimo vino.
Proizvod je usavršio u laboratorijama Sveučilišta New Hampshire, u Durhamu, gdje je radio punih 20 godina.
"Zadovoljan sam što mogu u svakoj šalici CoffVee ljudima ponuditi iste zdrave sastojke koje sadrži čaša crnog vina", rekao je Miller koji vjeruje da će njegovo otkriće promijeniti industriju proizvodnje kave.
Miller je proveo godine proučavajući učinak antioksidansa na ljudski organizam. Dodavanje resveratrola u kavu, prvi je ovakav slučaj. O pozitivnim učincima koje hrana bogata antioksidansima ima na ljudski organizam postoje brojna znanstvena istraživanja, od kojih je jedno pokazalo kako samo jedna čaša crvenog vina dnevno znatno smanjuje rizike oboljenja od srčanih bolesti. Upravo to istraživanje najviše je privuklo Millerovu pažnju, pa je znanja koja je iz toga izvukao primjenio na kavu.
"Crveno je vino dugo na našim stolovima. Osim vode, to je najstarije piće" kaže Miller koji je dugo razmišljao koji bi napitak bio povoljan za resveratrol. Razmišljao je da ga ubaci u čaj ili vodu u plastičnim flašama, ali onda se dosjetio kave.
"Kava je napitak koji držimo u rukama dok vozimo djecu u školu ili idemo po njih, nakon treninga. Kava je doista bila najbolji odabir", rekao je Miller.
To potvrđuje i statistika. U UK-u čak 83 posto odraslih stanovnika pije kavu, nekih 3.1 šalica dnevno. U industriji kave godišnje se "okrene" čak 40 bilijardi dolara. Pune četiri godine kemičar je usavršavao svoj izum, a onda je ideju o proizvodnji zdrave kave povjerio Marku Galvinu, čelnom čovjeku Inovacijskog centra u Novoj Engleskoj. Dvojac je, potom, osnovao privatnu tvrtku.
"Naš je tim uvidio znanje koje stoji iza svega i izradili smo prve procjene kako proizvod plasirati na tržište. Tvrtka Vera Roasting će doista biti velika stvar", rekao je Galvin.
Miller ne krije svoje zadovoljstvo. " Život je kratak, a ovo će biti zabavno. Gurat ću zdravu kavu, pa ćemo vidjeti kamo će me to odvesti", zaključio je znanstvenik koji je izumio zdravu kavu.