ZAŠTO SVI VIDE ČUDOVIŠNOG RAKA? / Fotografija s Marsa otkriva puno o našem mozgu

Image
Foto: Facebook

Zašto se o slici s površine Marsa izvještava kao fotografiji "čudovišnog raka", kada svi jako dobro znaju da tamo nema rakova, ponajmanje divovskih, kamenih?

4.8.2015.
13:38
Facebook
Play logo

Za početak, na koji od ova dva naslova biste kliknuli?

a) Marsov rover proučava geološku zonu s velikom koncentracijom silikata

b) Na Marsu pronađen misteriozni čudovišni rak

Ako ste odgovorili a) možete zaboraviti onu prijavu za posao Facebook admistratora, PR-a i slično, (ali možete razmisliti o poslu u geološkom institutu, IRB-u, staklarni...)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

No to nas vraća na pitanje zašto uopće vidimo raka u erodiranim stjenama. Iz istog razloga iz kojeg se djeca boje čudovišta iz ormara, u oblacima vidimo ovcu, a u nasumičnim šarama mramora lice starice.

Paredolija je mehanizam mozga da u nepravilnim oblicima prepoznaje poznate oblike. Evolucija ga je duboko usadila i to s dobrim razlogom. Tjera nas da u djeliću sekunde prepoznamo opasnost.

Dakle, evolucija nas je istrenirala da u štapu na putu prvo vidimo zmiju, uplašimo se i maknemo, a tek kad svjesni dio mozga obradi informaciju vidimo štap.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

I dovoljno je da mehanizam jedan jedini put bude u pravu da se isplati. Dovoljno pokazuje činjenica da oni naši preci koji nisu imali taj mehanizam... u biti nisu bili naši preci nego su umrli prije nego što su se stigli razmožavati. Ostali smo samo mi, potomci urođenih paničara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Mehanizam paradolije najviše potiče uočavanje lica jer se lica obrađuju u zasebnom centru mozga. To ima dvije posljedice: bebe vrlo rano počinju razlikovati lica roditelja od ostalih smrtnika, a oglas tvrtke J.C. Penney za čajnik zauvjek će ostati zapamćen kao "Čajnik Adolfa Hitlera".

BKFC 50
Kalkanski krugovi
Love island UK
San snova
default_cta
Ljubav je na selu
Štrumpfovi
Bijela kraljica
Britain's Got Talent
default_cta
Pun mjesec
Play logo
Play logo
Play logo