U SIBIRU EKSPLODIRAO OGROMNI METEORIT: / Prvo je bila noć, a onda je odjednom svanulo!

Stanovnici Republike Hakasija u jugozapadnom Sibiru svjedočili su eksploziji velike vatrene kugle na nebu, koja je nakratko noć pretvorila u dan. Neki su čak uspjeli snimiti događaj kamerom.

6.12.2016.
20:57
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Oko grada Sajanogorska u Hakasiji u utorak u 12.37 po srednjeeuropskom vremenu eksplodiralo je nebesko tijelo, navodno veliki meteorit, priopćio je lokalni operativni Stožer za izvanredne situacije.

Stanovnici Hakasije i juga Krasnojarske regije su prijavili da su vidjeli "svjetlo na nebu".

"Isprva nisam mogla shvatiti što se događa. Došlo je do naglog bljeska. Nije bilo baš svjetlo kao usred dana, ali još uvijek prilično svijetlo", rekla Olga Sagalakova za RT.

"Gledali smo planinu u blizini... i onda je proletio ogromni meteor iznad nje. Imao je rep. Iskreno, bila sam uplašena. Mislila sam da je bomba", rekla je.

"Ne znam kako objasniti: iz male točke iznad moje glave to se pretvorilo u loptu veću od vozila", komentirao je jedan od očevidaca.

Izvještaji o rijetkoj pojavi došli iz cijele Hakasije, kao i iz susjedne regije Krasnojarsk, piše lokalni internetski portal xakac.info.

Događaj se najbolje vidio iznad grada Sajanogorska.

Jedan od svjedoka, Nikolaj Soldatov, rekao je da je meteor "emitirao hladno svjetlo kao fluorescentna svjetiljka".

"Vidio sam kad se svjetlo počelo pojačavati. Bljesak je bio zaista jak. Nije bilo zasljepljujuće, ali to još uvijek bilo jako svjetlo. Pogledao sam gore i... iznad gradske bolnice bilo je meteor ", rekao je.

Meteor se vidio tri ili četiri sekunde, a onda se oko pola minute kasnije začuo glasni prasak, zbog čega su se uključili auto-alarmi u mnogim dijelovima grada, rekao je svjedok.

"Bilo je jako lijepo. Ne vidim to svaki dan", rekao je Sergej Isajkin. "No, nismo bili uplašeni jer smo odmah shvatili da je to nešto kao [što se dogodilo] u Čeljabinsku prije tri godine".

"Meteor je izgorio visoko u atmosferi jer većina svjedoka na tlu nije čula uopće ili je čula slabiju eksploziju", objavilo je rusko Ministarstvo za hitna stanja.

Lokalni forumi su bombardirani špekulacijama o mogućem kvaru rakete i drugim tehnološkim katastrofama, ali vlasti uvjeravaju građane da je sve to prirodno i da nije bilo nikakve štete.

Ako je neki fragment meteora i preživio pad, oni su najvjerojatnije pali negdje oko doline Babik, objavile su regionalne vlasti, dodajući da je ekspedicija već poslana na to područje.

"Meteor je nekoliko puta manja od onog u Čeljabinsku, ali mogli bi se naći i njegovi fragmenti", rekao je Viktor Grohovski, profesor na Saveznom sveučilištu Urala. "Određivanje gdje sletjeli zahtijevat će precizni izračun putanje. To može potrajati dan ili dva".

"Vjerojatno nije imao više od 10 do 15 metara u promjeru, a bio je od kamena, ne od željeza", rako je za novinsku ganciju Tass Natan Eysmont iz ruskog svemirskog istraživačkog instituta. "Takvi meteori, osim ako uđu u atmosferu po vrlo oštrim kutom, nisu opasni".

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali