Play ponuda

Što mijenja bijelu boju Arktika?

shimmer fallback

Iako je ugljični dioksid najčešće spominjan kao zagađivač okoliša ipak tome najviše doprinosi takozvani 'crni ugljik' ili čađa.

22.4.2011.
17:15
Play ponuda

Predio Arktika znanstvenicima je posebno zanimljiv jer je tamo proces globalnog zatopljenja značajno ubrzana. U posljednjih 100 godina, površinska temperatura na Arktiku raste dva puta brže nego što je prosjek na Zemlji.

Nažalost, to ima veliki utjecaj na cijelu Zemlju te ubrzava proces globalnog zatopljenja. To je zbog toga što Arktik djeluje kao klimatizacijski uređaj Zemlje, zaključili su znanstvenica Patricia Quinn iz Nacionalnog zavoda za oceanografiju i atmosferu.

"Toplina ostalih dijelova planeta kreće se prema Arktiku pomoć zraka i oceanske vode te na taj način barem dio te topline isprava u svemir", rekla je Quinn.

Nadalje, snijeg i led na Arktiku djeluje kao gigantski reflektor koji šalje Sunčevu toplinu natrag u svemir.

Srećom, za razliku od ugljičnog dioksida koji se zadržava u atmosferi tijekom mnogih godina čađa se kratko zadržava u atmosferi. Znanstvenici su zamijetili da bi smanjenim emisijama čađe ovaj veliki uzročnik globalnog zatopljenja mogao biti brzo uklonjen. Čađu najčešće proizvode motori s unutarnjim izgaranjem kod automobila, zrakoplova i teretnih brodova kao i elektrane koje rade na fosilna goriva, spaljivanje šuma te korištenje peći na drvo i ugljen.

Vezani članci:

arti-201009160359006 arti-201101130100006 arti-201002220397006

Play ponuda
Play ponuda