Stiže dijetna čokolada sa 60% vode

Otkriće znanstvenika sa sveučilišta u Birminghamu zasniva se na zamjeni masnoće iz hrane sa sastojcima poput vode, zraka ili gela.

21.2.2010.
16:06
VOYO logo

Za ljubitelje čokolade ovo otkriće će možda zvučati poput 'patke', no istina je! Stvorena je čokolada na bazi vode. Njezini tvorci kunu se u njezinu kvalitetu i okus prave čokolade, iako sadrži 60% vode, prenosi Jutarnji list.

Otkriće znanstvenika sa sveučilišta u Birminghamu zasniva se na zamjeni masnoće iz hrane sa sastojcima poput vode, zraka ili gela. Smatraju da će ova metoda pomoći u svjetskoj borbi protiv pretilosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Isti tim koji je stvorio 'laganu' čokoladu, isto će učiniti i s majonezom. Stvorit će verziju sa samo 5% masti, koja će imati okus kao i punomasna.

Također, nadaju se osmisliti zobenu kašu koja nakon konzumacije stvara sitost u trajanju od 6 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, kaša bi sadržavala posebnu tekućinu koja se u kontaktu s želučanom kiselinom pretvara u gel.

U revolucionarnoj čokoladi, koja se topi na temperaturi od 32-34°C, čestice vode vežu se s kristalima maslaca od kakaa.

"Hrana stvorena na ovaj način ima isti okus i istu teksturu kao i original", tvrde znanstvenici, a prenosi Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo