Prije manje od mjesec dana Elon Мusk javnosti je predstavio plan za slanje oko milijun ljudi na Mars s ciljem stvaranja izvanzemaljske kolonije u nadi da će se, ukoliko dođe do apokaliptičnog scenarija po Zemlju, ljudski rod nastaviti razvijati, širiti i živjeti na Crvenom planetu.

Interplanetarni transportni sustav

Muskova kompanija SpaceX u 63-minutnoj prezentaciji predstavila je računalne vizualizacije raketa i svemirskih brodova koji su dijelovi njihovog tzv. Interplanetarnog transportnog sustava, prenosi Business Insider.

S obzirom da je u prezentaciji preskočio mnogo 'dosadnih', tehničkih detalja operacije, Musk je u nedjelju navečer putem društvene mreže Reddit pokrenuo raspravu te tražio od svih znatiželjnih da ga pitaju sve što ih zanima i što im je ostalo nejasno u cijeloj priči o stvaranju ljudske civilizacije na Marsu.

Najnovija tehnologija

Otkrio je i detalje koje je organizacija planirala predstaviti početkom sljedećeg mjeseca. Među njima je i ogroman spremnik za gorivo izrađen od karbonskih vlakana koji će biti neophodan za rad svemirskog broda.

Spremnik za gorivo, kako je objasnio Musk, centralni je dio svemirskog broda, bez njega ništa ne funkcionira, a mora izdržati nevjerojatno visok i nizak tlak, kao i abnormalnosti u temperaturi u suprotnom bi mogao procuriti ili eksplodirati.

'Ovo je zasigurno najteži dio svemirskog broda i bio je najzamršeniji za sastavljanje. Zbog toga smo ga izdradili prvog', rekao je Musk.

Dodao je kako će ostatak svemirskog broda biti izrađen oko spremnika za gorivo koji će u neku ruku predstavljati njegovo srce.

Najveći do sada

Spremnik izrađen od karbonskih vlakana nije novina u izradi dijelova za letjelice, no do sada nitko nije izradio ovako velik primjerak.

Inženjeri SpaceX kompanije odlučili su napraviti spremnik izrađen od karbonskih vlakana zbog toga što je taj materijal mnogo lakši od ostalih materijala, skuplja se manje i jači je od metalnih legura od kojih su izrađeni mnogi kriogenski spremnici goriva. Ovaj će spremnik put do Crvenog planeta učiniti sigurnijim, a koristit će manje goriva.

Predstavljajući svoj projekt prošlog mjeseca, Elon Musk je rekao da planira, koristeći se postojećim tehnologijama, smanjiti troškove prijevoza Zemljana na Mars s 10 milijardi dolara na 200.000 dolara, što je cijena prosječne kuće u Sjedinjenim Državama.

'Ne možete stvoriti samoodrživu civilizaciju na Marsu ako putna karta stoji 10 milijarda dolara po osobi', objasnio je taj inženjer, izumitelj i milijarder u obraćanju na Međunarodnom astronautičkom kongresu u Guadalajari u Meksiku.

Muskov SpaceX jedna je od dviju privatnih tvrtka koje je američka svemirska agencija NASA angažirala kao prijevoznika za dostavu opreme na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS), a kao vozilo rabi kapsulu Dragon (zmaj) za višekratnu uporabu lansiranu raketama Falcon 9.