RANG LISTA INTELIGENCIJE: / Evo koliki je Hrvatima prosječni kvocijent inteligencije

Britanski profesor psihologije, Richard Lynn u suradnji s Tatu Vanhanen, profesorom političkih znanosti proveo je studiju o ispitivanju o kvocijentu inteligencije u više od osamdeset zemalja svijeta

9.4.2016.
11:41
ilustracija/Flickr, Judit Klein
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Istraživanje je provedeno između 2002. i 2006. godine, a prema finalnoj listi, na prvom mjestu se nalazi Hong Kong gdje je prosječni IQ 108, na drugom mjestu se nalazi Singapur, na trećem Južna Koreja, a na četvrtom Japan.

Najveći IQ u Europi imaju Talijani

Od zemalja u Europi, najveći prosjek IQ-a je Italiji, iznosi 102 dok se Hrvatska našla daleko ispod Italije, ali i Mongolije, Islanda, Austrije, Luksemburga, Velike Britanije, Estonije te završila na 17. mjestu sa prosječnim IQ-om 90. To isto mjesto dijelimo s Albanijom, BiH, Čileom, Kirgistanom i Turskom.

Na zadnjem mjestu našla se Ekvatorska Gvineja s IQ-em 59.

Lynn i Vanhanen tvrde kako su ovim istraživanjem zapravo uspjeli ustanoviti da postoji korelacija između prosječnog nacionalnog IQ-a i nacionalnog bogatstva, ali na stranici IQ Research, na kojoj je lista i objavljena, napomenuto je kako su ovi rezultati kontroverzni i izazvali su dosta ozbiljnih debata u svoje vrijeme pa ih valja interpretirati s ekstremnim oprezom.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Izdvojeno

Regionalni portali