Živimo značajno duže, ali ne posvuda

shimmer fallback

Globalno očekivano trajanje života poraslo je od 1990.

18.12.2014.
8:58
Play logo

U analizi 2013. znanstvenici projekta Global Burden of Disease (GBD) zaključili su da životni vijek raste gotovo svuda u svijetu, s iznimkom subsaharske Afrike, gdje je smrtnost od HIV/ AIDS-a umanjila životni vijek od 1990. za oko pet godina.

"Napredak koji vidimo kod raznih bolesti i ozljeda je dobar, čak izvanredan, ali možemo i moramo učiniti još i bolje", rekao je Christopher Murray, profesor globalnog zdravlja na Sveučilištu u Washingtonu u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je vodio istraživanje objavljeno u medicinskom časopisu Lancet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neke kronične bolesti zanemarene

Murray je rekao da je veliki porast kolektivnog djelovanja i financiranja doveo da potencijalno smrtonosne zarazne bolesti poput proljeva, ospica, tuberkuloze, HIV i malarije smanjuju stopu smrtnosti i šire životni vijek.

No, dodao je da su neke velike kronične bolesti zanemarene i da im se podiže važnosti kao prijetnji životu, posebno problemi s drogom, ali i ciroza jetre, dijabetes te bolesti bubrega.

GBD 2013 daje naj sveobuhvatniji i naj svježiji pregled broja godišnjih smrtnih slučajeva od 240 različitih uzroka u 188 zemalja tijekom 23 godine, od 1990. do 2013.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pet svjetskih uzroka smrti

Posljednje istraživanje Murrayjeva tima pokazuje da su neke siromašne zemlje napravile izuzetne uspjehe u očekivanom trajanju života u tom razdoblju jer ljudi u Nepalu, Ruandi, Etiopiji, Nigeru, Maldivima, Istočnom Timoru i Iranu danas žive u prosjeku 12 godina dulje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, unatoč dramatičnom padu smrtnosti djece tijekom posljednje 23 godine, malarija, proljev i respiratorne infekcije poput upale pluća i dalje su prvih pet svjetskih uzroka smrti u djece mlađe od pet godina.

BKFC 50
Superstar
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Ja sam Zlatan
Señorita 89
Britain's Got Talent
default_cta
Tri sestre
Play logo