Provjerite je li sve ono što ste mislili da znate o Sjevernom polu pogrešno

Od ekstremne hladnoće do specifičnih oblika života, Sjeverni pol je jedno nadasve osebujno mjesto.

29.9.2013.
13:01

Sjevernim polom možete plivati

Istina, bit će ledeno, no ljeti, ako ste voljni pokušati, možete pronaći dovoljno vode za ovaj neobičan pothvat. Ako ne vjerujete, pitajte Lewisa Gordona Pugha, 37-godišnjeg Engleza koji je 2007. godine plivao u ledenoj vodi na -2 ºC čak 19 minuta. I ne, nije mu bilo nimalo zabavno, a poslije ovog pokušaja, kojim je želio skrenuti pozornost na globalno zatopljenje, zakleo se da nikad više neće ući u tako hladnu vodu.

''Trpio sam strašnu bol od početka do kraja podviga, a gotovo sam 'otkazao' u par navrata'', rekao je Pugh nakon svoje avanture.

Možete voziti i nuklearnu podmornicu

Teoretski možete, ako je posjedujete i ako znate kako njome upravljati. Nuklearna podmornica USS Nautilus potvrdila je da se pod ledom Sjevernog pola ne krije kopno, preronivši ispod njega, 1958. godine, dok je gotovo godinu dana kasnije podmornica USS Skate prva izronila na polu.

Šest mjeseci tame?! Ne baš...

Istina je da Sunce ''ispari'' sa Sjevernog pola već 25. rujna, no činjenica je da nakon toga ne slijedi tama, već sumrak. Potpuna tama javlja se tek 25. listopada i traje do 29. siječnja. prema tome, period tame ustvari traje samo 11 tjedana, a ne šest mjeseci, kako većina misli.

Sjeverni pol nije najhladnije mjesto na svijetu

Prosječna temperatura zimi na Sjevernom polu je -34 ºC. Mnogo je hladnije na Južnom polu gdje je prosječna temperatura u zimskim mjesecima - 61 ºC. Zašto je toliko hladnije na Južnom polu, pitate se? Zato što njegova ledena ploha nepomično ''sjedi'' na zemlji, dok led Sjevernog pola pluta pa upija toplinu Arktičkog oceana.

No, ono što je zanimljivo jest da ni Sjeverni ni Južni pol nemaju najhladniju temperaturu ikad zabilježenu na zemlji. 20. srpnja 1983. godine u Vostoku na Antarktici izmjereno je gotovo 90 ºC u minusu.

Robert Peary možda nije prvi čovjek koji je osvojio Sjeverni pol

Iako većina smatra da je upravo ovaj istraživač prvi osvojio Sjeverni pol u travnju 1909. godine, činjenica je da je negdje u isto to vrijeme takav pothvat navodno učinio i Frederick Cook. Peary ili Cook, tko je bio prvi, ne zna nitko sa sigurnošću.

Sjeverni pol nitko ne posjeduje

Ovo mjesto nije u vlasništvu nijednog naroda i smješteno je u internacionalnim vodama.

Nema pingvina na Sjevernom polu

Suprotno mišljenju većine na Sjevernom polu nema pingvina. Možete ih pronaći hrpu na Antarktici, no na Arktiku ne. Tražite li polarne medvjede, onda ste na pravom mjestu.

Možda će te zanimati

TARAPANA /

Sudac se šokirao kad je vidio zadnji udarac raspojasanog Hrgovića: 'Aaaaa... To je to stari, dosta je, dosta'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali