Play ponuda

NEOČEKIVANO RJEŠENJE: / Sastojci pommesa iz McDonaldsa ključ su u liječenju velikog problema

Image
Foto: Facebook

Iznenadna pomoć za liječenje gubitka ćelavosti stigla je iz poznatog lanca brze prehrane.

11.2.2018.
9:00
Facebook
Play ponuda

Iako bi rijetko tko očekivao da bi McDonaldsov Happy Meal mogao izliječiti bilo što, nova studija pokazuje kako bi se jedan ključni sastojak njegovih obroka mogao bolje koristiti u liječenju ćelavosti, piše IFLScience.

Učinkovita generacija folikula kose

Znanstvenici iz Nacionalnog sveučilišta u Yokohami otkrili su da mogu ponovo uzgojiti dlake na miševima koristeći kemikaliju kojom se pripremaju prženi krumpirići u Mcdonaldsu. Pomoću te kemikalije znanstvenici su bili u stanju masovno proizvesti "klice folikula kose" (HFG) što bi moglo dovesti do novog, učinkovitijeg tretmana gubitka kose i ćelavosti. HFG su stanice koje pokreću razvoj folikula, te ih se naziva 'svetim gralom' proučavanja gubitka kose. Klice, odgovorne za rast kose, do sada nisu nikada bile regenerirane, a ovaj su put znanstvenici uspjeli postići upravo tom.

Istraživanje, objavljeno u časopisu 'Biomaterials', pokazalo je kako su znanstvenici stvorili novu metodu kako bi masovno proizveli 5000 HFG-ova. Kada ih se transplantiralo u ćelave miševe, dlaka je uspješno rasla, pokazujući znakove "učinkovite generacije folikula kose i vlati".

Uspješna masovna proizvodnja

shimmer fallback
shimmer fallback

Znanstvenici tvrde da je ovo uzrok ćelavosti i sijede kose, jesu li na pragu otkrivanja lijeka?

Najveći uspjeh zapravo predstavlja mogućnost masovne proizvodnje HFG-a. "Ključ za masovnu proizvodnju HFG-a bio je izbor supstratnih materijala u kojima bi se smjestila kultura", izjavio je autor Junji Fukuda iz Nacionalnog sveučilišta u Jokohami. "Koristili smo kisik-propusni polidimetilsiloksan (PDMS) na dnu posude za kulturu, i to je radilo jako dobro."

Polidimetilsiloksan se dodaje ulju u McDonaldsu kako bi se spriječilo pjenjenje i špricanje ulja po zaposlenicima. Ako bi kapnulo na vas, posljedica bi bila opeklina, ne izliječena ćelavost. No spoj je korišten u studiji jer kisik lagano prolazi kroz ovu kemikaliju. "Ova jednostavna metoda vrlo je robusna i obećavajuća. Nadamo se da će poboljšati regenerativnu terapiju kose kod ljudi", dodao je Fukuda.

Play ponuda
Play ponuda