'OVO NIKAD NIJE POSTIGNUTO' / Smrt ipak nije nepovratna? Novo otkriće daje nadu da bismo mogli vratiti ljude iz mrtvih

Image
Izvor: Shutterstock

'Uspjeli smo natjerati stanice retine da razgovaraju jedna s drugom, kao što to rade u živom oku', rekao je dr. Frans Vinberg sa Sveučilišta Utah

17.5.2022.
7:14
Shutterstock
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Smrt bi mogla biti reverzibilna, tvrde znanstvenici koji su otkrili da se oči donora organa mogu "vratiti u život", piše Daily Mail. Fotoosjetljive stanice u mrežnici reagirale su na svjetlost i komunicirale jedna s drugom i do pet sati nakon smrti, šaljući signale koji su bili slični onima koji su zabilježeni kod živih subjekata.

Ovi neuroni u mrežnici dio su središnjeg živčanog sustava (CNS), uključujući mozak i leđnu moždinu, što otvara mogućnost da se i druge stanice CNS-a mogu obnoviti. To znači da bi se ljudska svijest mogla vratiti nazad u život.

Metoda kojom su došli do rezultata

Kako bi ostvarili rezultate, znanstvenici su osmislili posebnu transportnu jedinicu koja može vratiti kisik i druge hranjive tvari u oči čim se uklone iz donora. Pišući u časopisu Nature, autori su rekli da studija "postavlja pitanje je li moždana smrt, kako je trenutno definirana, uistinu nepovratna."

Dr. Fatima Abbas, glavna autorica sa Sveučilišta Utah, rekla je: "Uspjeli smo probuditi fotoreceptorske stanice u ljudskoj makuli, koja je dio mrežnice odgovoran za naš središnji vid i našu sposobnost da vidimo fine detalje i boju. U očima dobivenim do pet sati nakon smrti darivatelja organa, ove stanice reagirale su na jako svjetlo, svjetla u boji, pa čak i na vrlo prigušene bljeskove svjetla."

Novo istraživanje ide korak dalje od studije Sveučilišta Yale iz 2019. koja je ponovno pokrenula mozak 32 obezglavljene svinje zaklane četiri sata ranije.

"Uspjeli smo natjerati stanice retine da razgovaraju jedna s drugom, kao što to rade u živom oku", rekao je dr. Frans Vinberg sa Sveučilišta Utah. "Ovo nikada nije postignuto u makuli, ni u mjeri u kojoj smo sada demonstrirali', dodao je.

Istraživači se također nadaju da bi ovo otkriće moglo ubrzati nove terapije za gubitak vida i poboljšati njihovo razumijevanje bolesti mozga, piše Daily Mail.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču