KLIK-KEMIJA / Nobel za kemiju dansko-američkom triju znanstvenika: Jedan od njih je ušao u elitu, ovo mu je već druga prestižna nagrada

Image

Amerikanac Barry Sharpless (81) pridružuje se elitnoj skupini znanstvenika koji su osvojili dvije Nobelove nagrade. U objašnjenju stoji da su znanstvenici Nobela dobili za otkriće reakcija koje omogućuju molekularnim građevnim blokovima da se spoje kako bi učinkovito stvorili nove željene spojeve

5.10.2022.
12:51
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Nobelova nagrada za kemiju za 2022. dodijeljena je u srijedu Dancu Mortenu Meldalu, Amerikanki Carolyn Bertozzi i njezinu sunarodnjaku Barryju Sharplessu "za razvoj klik-kemije i bioortogonalne kemije". Amerikanac Barry Sharpless (81) pridružuje se elitnoj skupini znanstvenika koji su osvojili dvije Nobelove nagrade.

U objašnjenju stoji da su znanstvenici Nobela dobili za otkriće reakcija koje omogućuju molekularnim građevnim blokovima da se spoje kako bi učinkovito stvorili nove željene spojeve.

Klik-kemija se bavi reakcijama u kemijskoj sintezi u kojima produkti brzo i pouzdano nastaju kovalentnim vezanjem najmanje dviju manjih molekulskih jedinica.

Image
MALO SU EKSPERIMENTIRALI /

Nobel za fiziku Francuzu, Amerikancu i Austrijancu: Hoće li i njihovo postignuće preoblikovati način na koji vidimo svijet?

Image
MALO SU EKSPERIMENTIRALI /

Nobel za fiziku Francuzu, Amerikancu i Austrijancu: Hoće li i njihovo postignuće preoblikovati način na koji vidimo svijet?

Tehnologije poznate kao klik-kemija i bioortogonalna kemija danas se globalno koriste za istraživanje stanica i praćenje bioloških procesa, stoji u priopćenju tijela koje dodjeljuje nagrade.

"Koristeći bioortogonalne reakcije, istraživači su poboljšali djelovanje ciljanih lijekova protiv raka, koji se sada testiraju u kliničkim ispitivanjima", stoji u objašnjenju.  Nagradu dodjeljuje Kraljevska švedska akademija znanosti, a iznosi 10 milijuna švedskih kruna. Nobelovu nagradu za kemiju 2021. osvojili su Nijemac Benjamin List i Škot David MacMillan za rad na stvaranju novih alata za izgradnju molekula, pridonoseći tako razvoju novih lijekova.

Među prethodnim dobitnicima Nobela za kemiju su i Marie Curie, koja je istu nagradu za fiziku podijelila sa svojim suprugom i čija je najstarija kći, Irene Joliot-Curie, osvojila nagradu za kemiju nešto više od dva desetljeća nakon svoje majke.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču