NEVJEROJATNE POSLJEDICE: / Zbog kontracepcijskih tableta u kanalizaciji muške su ribe počele lijegati jaja

Image
Foto: Wikimedia

Postoje određene stvari koje apsolutno nikada ne biste trebali baciti u zahod. Plastične vrećice. Kondome. Preminule kućne ljubimce. Te se stvari često zaglave te prouzrokuju probleme u vodovodu.

6.7.2017.
21:05
Wikimedia
Play logo

Zahod nije nekakvo čarobno mjesto za rješavanje svega što nam više ne treba, piše IFLScience.

Interspolne ribe

A kako su nedavni šokantni rezultati istraživanja koje je provelo Sveučilište u Exteru, zabranjenim stvarima možete dodati i kontracepcijske tablete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazalo se kako je zbog učestalosti korištenja tih tableta, koje se ponekad jednostavno bace u zahod, barem jedna od pet muških riba u engleskim rijekama postala 'interspolna', u smislu da imaju i muške i ženske fizičke karakteristike.

Testiranja na 50 lokacija širom Engleske koja je izveo profesor Charles Tyler, vodeći eko-toksikolog, potvrdila su bizarno visoku prisutnost interspolnih slatkovodnih riba. A najneobičnije je da neke od njih čak i liježu jaja.

Kod drugih se dramatično smanjila količina sperme, te su daleko manje agresivne i kompetitivne kada je u pitanju pronalaženje partnerice za parenje. Samim time manje su sposobne za razmnožavanje. A potomstvo takvih riba znatno je osjetljivije na kemijske proizvode u vodi u odnosu na potomstvo nekontaminiranih riba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najčešće kontracepcijske tablete sadrže ženske hormone estrogen i progesteron. Iako se izričito ne navodi, moglo bi biti moguće kako je upravo činjenica da se pretjerana količina tih kemikalija završi u kanalizaciji preko urina korisnica, ili u obliku bačenih tableta, ono što dovodi do 'feminizacije' slatkovodnih riba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
shimmer fallback
shimmer fallback

Nisu krive samo tablete

No postoji još barem 200 drugih spojeva za koje se zna da imaju slične učinke koji mijenjaju fiziologiju organizma. Među njima su nusproizvodi sredstava za čišćenje, kozmetike i plastike.

Image
A KAKVA JE KONTROLA U HRVATSKOJ? /

Antibiotici u stočarstvu vode razvoju sve opasnijih superbakterija

"Pokazali smo kako neke od tih kemikalija imaju daleko šire zdravstvene učinke na ribe nego što se do sada smatralo", izjavio je Tyler.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Play logo

Otkrili su i da estrogeni koji se nalaze u nekim proizvodima od plastike djeluju na srčane zaliske riba, dok antidepresanti utječu na njihovo ponašanje, i to tako da "umanjuju prirodnu stidljivost nekih vrsta riba, uključujući i način na koji reagiraju kada im se približi grabežljivac".

Ubuduće, ako se uspijete suzdržati od toga da u zahod bacate išta drugo osim onoga čemu je namjenjen, priroda će vam biti zahvalna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo