NEŠTO NOVO: / Utjecaj biljaka na globalno zatopljenje manji nego se smatralo

20.3.2016.
0:32
Thinkstock

Biljke, baš kao i životinje, disanjem proizvode ugljikov dioksid kao otpadni proizvod nakon izgaranja energije. Kako globalne temperature rastu, drveće koristi više energije za disanje i emitira više ugljikova dioksida iz svojih listova.

"Disanje biljaka godišnje dodaje atmosferi šest puta više ugljikova dioksida nego izgaranje fosilnih goriva, tako da bi promjene tih obrazaca mogle snažno utjecati na buduću klimu", navodi se u istraživanju objavljenom u časopisu Nature.

Znanstvenici su utvrdili da se deset vrsta sjevernoameričkog drveća, koje je raslo u umjetno zagrijavanom okolišu, prilagodilo na veće temperature a da nije istodobno i drastično povećalo emisiju ugljikova dioksida iz svojih listova.

Imaju manju ulogu nefo što se mislilo

"Biljke imaju manju ulogu nego se ranije smatralo u ubrzavanju globalnog zagrijavanja kroz povećanje emisije ugljikova dioksida kao posljedice ubrzanja njihova disanja", rekao je jedan od autora studije Peter Reich sa Sveučilišta Minnesota.

"S obzirom na ukupan broj biljaka na Zemlji, riječ je o važnom podatku", dodao je Reich.

Osim što disanjem stvaraju ugljikov dioksid, biljke i apsorbiraju velike količine toga plina dok grade svoja stabla, listove i korijenje, ali taj se ugljik kasnije ponovno oslobađa u atmosferu kad biljke izgore ili istrunu. Biljke također hranu proizvode fotosintezom, pretvarajući pomoću sunčeve svjetlosti ugljikov dioksid i vodu u šećere.

U studiji objavljenoj u Natureu upozorava se da se istraživanje fokusiralo isključivo na disanje biljaka.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali