Play ponuda

NASA SNIMILA 'NEBESKO ČUDO': / Veličanstven prizor galaktike udaljene 370 milijuna godina od Zemlje

Image
Foto: nasa

NASA-in Hunnle teleskop snimio je veličanstven snimak galaktike udaljene više od 370 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje u kojoj se nalazi intenzivno sjajan megamaser.

30.12.2016.
22:55
nasa
Play ponuda

Megamaser je oko 100 milijuna puta sjajniji od masera koji se mogu pronaći u galaktikama poput Mliječnog puta i djeluje poput astronomskog lasera koji ne emitira vidljivo svjetlo već mikrovalove, prenosi RT.

Image
RAĐANJE ZVIJEZDA: /

Teleskop Hubble snimio 'vatromet' iz druge galaktike

Image
RAĐANJE ZVIJEZDA: /

Teleskop Hubble snimio 'vatromet' iz druge galaktike

Pronađen u 'znatno uzbudljivoj' galaktici

Radi se o prirodnom izvoru stimulirane spektralne emisije, s većom luminoznošću nego maseri.

Galaktika u kojoj je Hubble snimio megamaser imenovana je IRAS 16399-0937, a NASA ju opisuje kao "znatno uzbudljiviju i futurističku" od drugih.

Slika prikazuje prekrasno nebesko čudo, u kontrastu s intenzivnom prirodom megamasera.

Za snimanje po raznim valnim duljinama korišćena su dva Hubbleova instrumenta - Advanced camera for surveys (ACS) i Near infrared camera and multi-object spectrometer (NICMOS).

Znanstvenici su utvrdili kako ova galaktika ima dvostruku jezgru, što znači da bi se u stvari moglo raditi o dvije galaktike koje su u procesu spajanja.

Dvije komponente galaktike međusobno su udaljene 11.000 svjetlosnih godina. No obje se nalaze duboko unutar iste nakupine svemirskog plina i prašine, vrše međusobnu interakciju i tako stvaraju neobičnu strukturu ove galaktike, tvrdi NASA.

Južna jezgra područje je gdje se nevjerojatnom brzinom rađaju nove zvijezde, dok je sjeverna jezgra područje iz kojeg uglavnom dolaze emisije iz slabo ioniziranih ili neutralnih atoma određenih plinova.

Sjeverna jezgra ima i ogromnu crnu rupu s masom od oko 100 milijuna puta većom od mase Sunca.

Play ponuda
Play ponuda