Play ponuda

Nafta iz rijeke Po ipak ušla u Jadran

shimmer fallback

Claudio Castagnoli, zapovjednik policije grada Ferrare, potvrdio je postojanje tanke naftne mrlje na vodi, ali iz civilne zaštite poručuju kako ta mala količina ugljikovodika ne treba zabrinjavati.

1.3.2010.
14:47
Play ponuda

Naftna mrlja ipak je s rijekom Po došla u Jadransko more, javlja Večernji list. Unatoč naporima vatrogasaca i civilne zaštite, koji su načinili više brana i isisavali naftu prolivenu u utorak u rijeku Lambro, pritoku rijeke Po, ipak je tanki naftn film uspio kroz jedan rukavac delte najveće talijanske rijeke, u mjestu Goru, stići do Jadrana, javlja Večernjakov dopisnik.

Šef talijanske civilne zaštite Guido Bertolaso u nedjelju je izjavio kako ne "vjeruje da neće nijedna kap nafte stići do Jadrana", ali analize vode danas su pokazale kako je nafta ipak prisutna.

"Prisutnost nafte nije vidljiva, osim tankog uljnog filma na vodi", izjavio je Demetrio Egidi, direktor civilne zaštite regije Emilije-Romagne, piše Večernjak.

U mjestima Goro i Gorino, poznatima po školjkama, vongolama i dagnjama, zabrinuli su se nakon što se u nedjelju uvečer počeo osjećati onaj tipični smrad nafte. Claudio Castagnoli, zapovjednik policije grada Ferrare, potvrđuje postojanje tanke naftne mrlje na vodi, ali iz civilne zaštite poručuju kako ta mala količina ugljikovodika ne treba zabrinjavati. arti-201002250165006 "Ne sumnjam u ono što kaže civilna zaštita, ali ako bi do našeg mjesta stiglo i samo malo otrova iz rijeke Lambro, to bi bila katastrofa, smrt za cijelo mjesto, izjavio je Vincenzo Soncini, gradonačelnik Gora, u kojemu od 4000 stanovnika njih 90 posto živi od prodaje vongola i riba.

Ploveći laboratorij Arpa za nadzor kvalitete vode trebao bi na ušću rijeke Po izmjeriti točnu količinu nafte u vodi. Guverner regije Veneto Giancarlo Galan najavio je kako će se regija prijaviti kao oštećena strana u procesu protiv onih koji su izazvali teško zagađenje rijeke Po.

Guverner regije Lombardije Roberto Formigoni najavio je kako će iz regionalnog proračuna biti izdvojeno 20 milijuna eura za sanaciju rijeke Lambro, u koju je bivša rafinerija Lombarda Petroli iz mjesta Villasanta pokraj Monze ispustila više od 10 milijuna litara nafte.

"Zasad na flori i fauni nije zabilježena šteta", rekao je Marino Rizzati, iz Ferrare, odgovoran za nadzor rijeke Po, te dodao kako će se o sudbini dagnji i vongola znati tek za 20 dana, a mnogo će ovisiti o meteorološkim uvjetima i morskim strujama.

Podsjetimo, do izlijevanja nafte u pritoku rijeke Po došlo je zbog sabotaže u bivšoj rafineriji blizu Monze, sjeverno od Milana.

Prethodni članci:

arti-201002240401006 arti-201002250799006 arti-201002270155006

Play ponuda
Play ponuda