JE LI VRIJEME ZA EUFORIJU? / Lijek Molnupiravir pokazao se kao moćno oružje protiv korone. Ako funkcionira, stvari više neće biti iste

Za Molnupiravir proizvođač kaže da ublažava tok bolesti Covid-19. Uzimanjem lijeka ubrzo poslije pojave simptoma rizik od odlaska u bolnicu ili smrti od infekcije koronavirusom se smanjuje za pola

3.10.2021.
16:30
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Američka farmaceutska kompanija Merck Sharp i Dohme  (MSD) objavila je u petak (1.10) vijesti o obećavajućim testovima lijeka molnupiravir u lječenju Covida-19. To su pokazale kliničke studije. Prema firmi MSD, u studiji je sudjelovalo 775 pacijenata visokog rizika, kada se radi o Covidu-19, piše Deutsche Welle.

Primarni cilj studije koja je obustavljena jer je bila uspješna, bilo je ispitivanje efikasnosti kandidata za lijek u odnosu na placebo odnosno praznu tabletu. Mjeren je postotak pacijenata hospitaliziranih ili umrlih - od početka davanja molnupiravira ili placeba u trajanju od 29. dana.

Rezultat je pokazao da je 14,1 posto (53/377) ispitanika koji su dobijali placebo u roku od 29 dana moralo biti hospitalizirano ili su umrli. Među onima koji su dobijali molnupiravir, ta brojka je bila 7,3 odsto (28/385). Do 29. dana nije prijavljen ni jedan smrtni slučaj kod pacijenata koji su primali molnupiravir, u uspordbi s 8 smrtnih slučajeva kod pacijenata koji su primali placebo.

Međutim, rezultati još uvek nisu nezavisno provjereni, odnosno verificirani.

Efikasan samo kod lakših oblika Covida

Prema proizvođaču MSD, lijek pomaže samo ako se uzme u roku od pet dana od početka simptoma.

Još u travnju ove godine MSD je objavio da lijek molnupiravir nije dovoljno efikasan kod pacijenata koji su već hospitalizirani - odnosno teško bolesni. Studije koje su u toku trebalo bi da se usredoče na ne-hospitalizirane pacijente.

Molnupiravir funkcionira uz pomoć enzima koji koronavirus koristi za kopiranje svog genetskog koda i reprodukciju. Molnupiravir (MK4482, EIDD-2801) je prolijek sintetičkog derivata nukleozida N4-hidroksicitidina. Samo aktivni metabolit može biti ugrađen u virusnu RNK kako bi se generirala greška u kopiranju i poremetile polimeraze, a time i njegova replikacija.

U prvim reakcijama stručnjaci pozdravljaju pozitivne rezultate studije, ali upozoravaju od pretjerane euforije i podsjećaju na lijek protiv gripe koji je svojevremeno bio precjenjen. Niko ga imenuje, ali se vjerojatno radi o lijeku oseltamiviru, koji se prodaje pod imenom Tamiflu.

Efikasan i protiv drugih koronavirusa

Ovaj lijek je zapravo trebao biti odobren za liječenje gripe. Studije su sada pokazale da nije efikasan samo protiv Sars-CoV-2, već i protiv drugih virusa iz grupe koronavirusa, poput Sars-CoV i Mers-CoV.

MSD se želi što prije prijaviti za odobrenje molnupiravira i priopćio je da već postoje ugovori sa vladama širom svijeta. Kompanija bi do kraja godine mogla proizvesti deset milijuna doza.

Ako molnupiravir odobri FDA, nadležna agencija SAD-a, američka Vlada planira kupiti 1,7 milijun doza. Burze su već u petak vrlo pozitivno reagirale na vijest o uspješnom rezultatu studije.

Šta se još koristi u lječenju Covida?

Do sada je Remdesivir jedini lijek koji je posebno odobren za Covid-19. Ako molnupiravir dobije odobrenje, to bi bila prva ciljana oralna terapija - lijek koji se uzima kao i svaka druga tableta. Remdesivir se mora davati kao infuzija.

U fazi kliničkih ispitivanja se nalaze i drugi lijekovi s antivirusnim djelovanjem. Studije provode farmceuske kompanije Pfizer i Atea & Roshe i radi se tipu lijeka sličnom molnupiraviru. Lijek deksametazon (kortizon) samo ublažava simptome i nije usmjeren direktno na Sars-CoV-2,.

Terapije antitijelima koje se trenutno nalaze na tržištu moraju se primjeniti odmah da bi imale optimalan efekat. Međutim, ovi priparati nisu odobreni u Njemačkoj. Upotreba Bamlanivimaba / Etesevimaba i Casirivimaba / Imdevimaba u Njemačkoj je zakonski moguća na osnovu posebnog pravilnika i predstavlja individualni pokušaj terapije.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali