'OČEKUJEMO I DRUGE REKOMBINACIJE' / Potvrđen hibrid korone kojeg su se svi pribojavali: Hoće li biti opasniji od omikrona?

Image
Foto: Profimedia

Znanstvenici kažu da 'srž' deltakrona potječe od delta varijante, dok njezin šiljasti protein potječe od omikrona

14.3.2022.
7:59
Profimedia
VOYO logo

Znanstvenici su potvrdili postojanje nove varijante koronavirusa koja kombinira mutacije iz omikrona i delte, a slučajevi novootkrivene varijante uočeni su i u Europi i u SAD-u.

Nova hibridna varijanta, neslužbeno nazvana 'deltakron', potvrđena je sekvencioniranjem genoma koje su obavili znanstvenici sa sveučilišnog instituta Méditerranée Infection u francuskom Marseilleu, a otkrivena je u nekoliko regija Francuske, stoji u članku objavljenom u bazi podataka medRxiv koji još treba proći recenziju. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po podacima međunarodne baze podataka GISAID, slučajevi 'deltakrona' otkriveni su još u Danskoj i u Nizozemskoj.

Kalifornijska tvrtka za istraživanje genetike Helix, u odvojenom je istraživanju identificirala dva slučaja 'deltakrona' u Sjedinjenim Državama, a po pisanju Guardiana oko 30 slučajeva identificirano je i u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STIGAO NOVI SOJ! /

Proširio se hibrid delte i omikrona: Znanstvenici otkrili koliko je opasan i koje simptome donosi

Image
STIGAO NOVI SOJ! /

Proširio se hibrid delte i omikrona: Znanstvenici otkrili koliko je opasan i koje simptome donosi

Proces rekombinacije

Nova hibridna varijanta nastala je procesom koji se naziva rekombinacija, što znači da su istodobno dvije varijante virusa zarazile istog pacijenta, razmjenjujući pritom genetski materijal da bi stvorili novo potomstvo.

Znanstvenici kažu da "srž" deltakrona potječe od delta varijante, dok njezin šiljasti protein - koji omogućuje virusu ulazak u stanice domaćina, potječe od omikrona, stoji u medRxiv-ovu dokumentu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ustanovili smo da se rekombinacija može dogoditi i u ljudi i u životinja s više cirkulirajućih varijanti SARSCoVa-2", tvitao je dr. Soumya Swaminathan, glavni znanstvenik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Istaknuo  je da "sada treba pričekati da se obave precizni eksperimenti koji će utvrditi svojstva ovog virusa".

Kruži od siječnja

Vjeruje se da nova varijanta koronavirusa u svijetu kruži od siječnja, navodi GISAID.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maria Von Kerkhove, tehnička voditeljica WHO-a za covid-19 rekla je da znanstvenici zasad nisu zamijetili nikakve promjene kada je posrijedi težina bolesti u usporedbi s ranijim varijantama koronavirusa, no da su u tijeku brojne znanstvene studije.

"Nažalost, očekujemo i druge rekombinacije jer se virusi tako ponašaju. Oni se s vremenom mijenjaju. Uočili smo vrlo intenzivnu razinu cirkulacije SARS-Cova-2. Zamijetili smo i da ovaj virus može zaraziti životinje, a zatim životinje vraćaju virus ljudima", rekla je Kerkhove.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici se slažu da je varijanta koja kombinira mutacije dviju varijanti koronavirusa "jedna od onih na koje treba paziti".

Bellator Dublin
Gledaj uživo 22.lipnja od 20 sati
VOYO logo