IZ SVEMIRA UOČEN PLAVI MLAZ: / Astronomi kažu da su bljeskovi trajali samo oko 10 milisekundi

Image

Međunarodna svemirska stanica uočila je sijevanje 'plavog mlaza', a promatrači kažu da su intenzivni bljeskovi trajali samo 10 milisekundi

24.1.2021.
18:54
VOYO logo

Plavi mlaz, munja koja puca prema gore iz grmljavinskih oblaka, primijećen je s Međunarodne svemirske stanice. Fenomen je uočio Europski monitor atmosfersko-svemirskih interakcija (ASIM) u blizini otoka Naru u Tihom oceanu, javlja Independent.

U članku objavljenom u znanstvenom časopisu Nature, astronomi su opisali trenutak kada su uočili pet intenzivnih plavih bljeskova, svaki koji je trajao oko 10 milisekundi. Četiri bljeska bila su popraćena malim pulsom ultraljubičastog svjetla, koje se pojavljuju kao prsten koji se brzo širi. Nastaju u interakciji elektrona, radio valova i atmosfere te su poznati kao vilenjaci (elves) (emisije svjetlosti i poremećaji vrlo niske frekvencije zbog izvora elektromagnetskih impulsa).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Peti bljesak poslao je pulsirajući plavi mlaz, oblik munje koja može doseći čak do 50 km u stratosferu i traje manje od sekunde. Europska svemirska agencija (ESA) objavila je umjetničku vizualizaciju fenomena kao prilog članaku u časopisu Nature.

Znanstvenici kažu da bi njihova zapažanja pomoću ASIM-a, "lovca na svemirske oluje", mogla pomoći otkriti kako munja nastaje u oblacima i kako mogu utjecati na koncentraciju stakleničkih plinova u Zemljinoj atmosferi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo