Dobitnik nagrade za Dizajn godine londonskog Muzeja dizajna takozvani je 'organ na čipsu', mikrouređaji na kojima se nalaze ljudske stanice posložene tako da imitiraju pravu strukturu tkiva, te funkcije i kretnje cijelih organa.

Uređaje su dizajnirali Donald Ingber i Dan Dongeun Huh s Instituta Wyss Harvardskog sveučilišta. Revolucionarni 'čipsovi' rezultat su gotovo sedam godina istraživanja.

Ovi stanični arhitekti mogu stvoriti potpune ljudske organe, poput živog plućnog krila koje diše, kako bi proučavali učinke farmaceutskih lijekova ili bakterija na njih.

Za primjer, plućni čips veličine je memorijskog sticka i sadrži membranu sa stanicama ljudskog pluća i kapilara. Stroj širi i skuplja stanice, koristeći istu silu kao i ljudi kada dišu. Znanstvenici zatim mogu testirati kako točno stanice reagiraju.

Do sada, znanstvenici su uspijeli kreirati funkcije 15 organa i planiraju nastaviti.

Trenutačni načini testiranja- stanice u petrijevoj zdjelici i testiranja na životinjama ne repliciraju u potpunosti odgovore stanica u čovjekovom tijelu.

U zadnje vrijeme među znanstvenicima sve je popularnija ideja o zamijenjivanju životinjskih testova boljim alternativama, kako zbog medicinskih, tako i zbog etičkih razloga.