Za tjesteninu zahvalite Marcu Polu

Priča se da je Marco Polo donio tjesteninu u Italiju iz Kine 1295. godine.

26.6.2000.
15:52
VOYO logo



Tjestenine ima bezbroj oblika, čak i nekoliko boja. Ugrubo se dijele na propremljene sa ili bez jaja, a Talijani je dalje dijele na dugačku i kratku.
Industrijski proizvedena tjestenina priprema se slično kao domaća, a kakvoća u oba slučaja najviše ovisi o brašnu. U Italiji je poznata tjestenina zakonski zaštićena, a mijesi se isključivo od brašna tvrde pšenice, dok je u drugim zemljama proizvode i od drugih vrsta brašna. Na omotu industrijski pripremljene tjestenine mora biti navedeno koliko je jaja stavljeno (npr. na 1 kg brašna obično se stavlja 4 jaja).
Talijani u skupinu dugačke tjestenine ubrajaju špagete razne debljine, rezance svih širina, te razne vrste makarona. Kratkom tjesteninom obuhvaćaju školjkice, leptiriće, točkice i kojekakve druge oblike, među koje bismo mi uklopili i krpice.
Vlastitom rukom pripremljena tjestenina priprema se sa ili bez jaja. U drugom slučaju za finu tjesteninu računa se 1 jaje na svakih 10 dag brašna i u načelu se uopće ne dodaje voda.
U tjesteninu se također ubrajaju valjušci, njoki, okruglice i druge namirnice, za koje se osim brašna, upotrebljavaju i drugi sastojci (npr. krumpir)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pasta italiana
Koliko kalorija?
Tjestenina u boji
Sirevi uz tjesteninu
Svečanost tjestenine

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo