jesenski ekvinocij / Zbogom ljetu, danas i službeno počinje jesen: Očekujte promjenjivo, a na Jadranu i vrlo kišovito vrijeme

Najmirnije uz nešto sunca u četvrtak, a najviše se kiše očekuje u petak i subotu

22.9.2020.
7:30
VOYO logo

Od početka rujna imali smo pregršt sunca i topline, no dani su nam se skratili za punih sat vremena. Danas nam naime u 15.30 nastupa jesenski ekvinocij ili ravnodnevnica s kojom i službeno astronomski započinje jesen. Obilježit ćemo to prigodno, početkom jednog promjenjivog, na Jadranu i vrlo kišovitog razdoblja. 

U utorak dosta oblaka uz mjestimičnu kišu

Od jutra na Jadranu i predjelima uz njega sve oblačnije i kišovitije, a zapuhat će i umjereno, u Dalmaciji i na otvorenome ponegdje i jako jugo. Pritom već do sredine dana može mjestimice biti obilne kiše, moguće i u obliku pljuskova praćenih grmljavinom, najizglednije uz zapadnu obalu Istre te na širem zadarskom području. Na kopnu kiša samo sporadična u gorju, a drugdje suho, u Slavoniji još uvijek i pretežno sunčano. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U drugom dijelu dana u središnjim i sjeverozapadnim predjelima postupan porast naoblake, no kiša ili kraći pljusak vrlo rijetki, uglavnom samo na krajnjem zapadu i to kasno poslijepodne i navečer. Vjetar slab, a najviša temperatura slična ili čak za nijansu viša nego jučer. I dalje iznadprosječno toplo za doba godine. 

U Slavoniji, Baranji i Srijemu najviše sunčanog vremena te uglavnom suho. Tek navečer oko slavonskog gorja i u zapadnoj Posavini postoji mala mogućnost za koju kap kiše. Vrlo toplo, čak izgledno i najtoplije u zemlji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Dalmaciji pretežno oblačno, povremeno i tmurno uz povremenu kišu, pljuskove i grmljavinu, a može pasti i obilnija oborina, osobito u zaobalju i prema sjeveru. Temperatura osjetno niža, ali ostaje razmjerno toplo uz oko 24-25 °C. 

Dosta oblaka uz mjestimičnu kišu i koji neverin očekuje se i na sjevernom Jadranu, a izraženijih pljuskova može biti i u gorju, osobito Lici. Jugo većinom umjereno, krajem dana pojačano, a biće malo manje toplo. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na kopnu razmjerno toplo

Na kopnu u nastavku tjedna ostaje razmjerno toplo uz jugozapadnjak. Kiša do petka česta samo u gorju, a zatim i drugdje. No do vikenda će u Slavoniji ostati uglavnom suho pa i sunčanije. Prava kišna epizoda očekuje se posvuda s petka na subotu nakon koje će i zamjetnije osvježiti. 

Na moru ostaje kišovito

Na moru ostaje kišovito po južini uz gotovo svakodnevne pljuskove i grmljavinu pa i lokalno obilnu oborinu. Najmirnije uz nešto sunca u četvrtak, a najviše se kiše očekuje u petak i subotu kada će biti vrlo jakog moguće i olujnog juga, zatim oštra pa i neugodne lebićade. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo