PROGNOZA DORIANA RIBARIĆA / Zavucite se pod dekicu: Nedjelja će biti tmurna, predvečer i kišovita. Evo kad možemo očekivati ljepše dane

Osim toplije odjeće za iduće dane, sutra poslijepodne i navečer potrebna je veća doza opreza na Jadranu i predjelima uz njega

27.9.2020.
8:00
VOYO logo

Tijekom subote tlak je naglo pao kako se preko nas premještala hladna fronta u sklopu ciklonalnog sustava, a već u nedjelju približava se nova Genovska ciklona. Pravo je to jesensko pogoršanje, bilo je obilne kiše, pijavica, tuče, a osjetno je i zahladilo. Temperature čak i ispod prosjeka za ovaj dio rujna, a na najvišim vrhovima planina pao je i prvi ovosezonski snijeg. Na Zavižanu, gdje se temperatura spustila u negativne vrijednosti, ovaj prvi snijeg je uranio gotovo 3 tjedna od onog uobičajenog. Slično se posljednji put dogodilo 2014. godine, ali ovogodišnji je snijeg tek 11. najraniji na toj planinskoj postaji.

Nedjelja tmurna i kišovita

Nedjeljno jutro prijepodne posvuda svježe, na kopnu ponegdje i hladno, osobito u gorju. Rano ujutro još poneka kap kiše može pasti u Posavini, ali će uz novo naoblačenje sve kišovitije biti na Jadranu. Na moru će i slabo do umjereno jugo postupno jačati na jako. Sunčana razdoblja rijetka i kratka, a najviše će ih biti u središnjim i gorskim krajevima. No, po kotlinama i uz rijeke nakon izdizanja jutarnje magle.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslijepodne u središnjim i sjeverozapadnim predjelima ostaje uglavnom suho, ali sve oblačnije. No, kiša s juga stiže tek kasno poslijepodne i osobito navečer. Puhat će slab do umjeren jugoistočni i istočni vjetar, krajem dana u okretanju na sve jači sjeveroistočnjak. Ostaje svježe, ali uz stupanj dva više nego jučer.

I na istoku poslijepodne sve više oblaka, no kiša se očekuje tek u večernjim satima i to uglavnom na zapadu Slavonije. Postupno i sve vjetrovitije uz umjeren, krajem dana i jak jugoistočni i istočni vjetar. Malo svježije.

U Dalmaciji u drugom dijelu dana sve kišovitije, do večeri uz opet izražene grmljavinu i pljuskove, osobito u zaobalju. Bit će i vrlo vjetrovito uz jako i olujno, prema otvorenome na udare i orkansko jugo. Temperatura između 18 i 20 stupnjeva.

Na sjevernom Jadranu tmurno, kišovito i vrlo vjetrovito. U početku jako i olujno jugo koje će okretati na jaku te vrlo jaku buru. Obilnija kiša se očekuje prema kraju dana. Svježe.

Na kopnu suho sve do petka

Na kopnu će još povremene kiše biti početkom tjedna, ali zatim uglavnom suho sve do petka. Malo kiše samo u gorju. Bit će i dalje svježe, osobito ujutro, ali će dnevne temperature postupno rasti, osobito uz jugozapadnjak u četvrtak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na moru mirnije i sve toplije

Na moru mirnije uz znatno manje kiše i postupno toplije, ali u Dalmaciji u ponedjeljak još razmjerno česti pljuskovi. Suho i sunčanije najizglednije u srijedu, a od četvrtka kreće nova izražena južina.

Osim toplije odjeće za iduće dane, sutra poslijepodne i navečer potrebna je veća doza opreza na Jadranu i predjelima uz njega zbog još jedne izražene kišne epizode, a brojne probleme stvarati će i opet jako i olujno jugo, na sjevernom dijelu i bura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo