Austrian World Forum / Milanović na skupu u Beču: 'U Hrvatskoj na površini sve izgleda čisto i atraktivno, ali to je samo mali dio slike'

Image
Foto: AP

Upozorio je na opasnost klimatskih promjena koje su, kako je rekao, znanstveno dokazane te je pozvao na akciju kako bi se smanjile posljedice

17.9.2020.
12:15
AP
VOYO logo

Ekološka ravnoteža vrlo je važna za zemlje poput Hrvatske koje žive od turizma, rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović u četvrtak gostujući na Austrian World Forumu, klimatskoj konferenciji koja se četvrti put održava u Beču.

"Čist okoliš i ravnoteža u prirodi su vrlo važni za Hrvatsku", rekao je Zoran Milanović sudjelujući u panelnoj raspravi u sklopu Austrian World Foruma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je da Hrvatska živi od turizma koji je izravno povezan sa zaštitom okoliša.

"U Hrvatskoj na površini sve izgleda dobro, čisto je i atraktivno, Hrvatska je po korištenju obnovljivih izvora energije mnogo iznad europskog prosjeka no to je samo mali djelić čitave slike", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upozorio je na opasnost klimatskih promjena koje su, kako je rekao, znanstveno dokazane te je pozvao na akciju kako bi se smanjile posljedice tih promjena.

"Ovo su promjene koje dosad nismo doživjeli i utjecat će u velikoj mjeri na naše živote i naša gospodarstva ako se ne pomaknemo s mjesta i ako ne poduzmemo nešto", rekao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Taj proces samo ovisi o političkoj volji i radu institucija, istaknuo je.

"Ovo je priča koja najviše ovisi o sposobnosti institucija da vode ovaj proces", zaključio je hrvatski predsjednik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je na početku razgovora rekao kako je sretan što se tijekom nastupnog posjeta Beču u srpnju, na poziv austrijskog predsjednika Alexandra Van der Bellena priključio Inicijativi za veće ambicije u području klimatskih promjena.

Milanović je sudjelovao u panel-raspravi kojoj je osobno nazočila i slovačka predsjednica Zuzana Čaputova te putem video-veze i izvršni potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Austrian World Summit održava se na inicijativu američko-austrijskog političara i glumca Arnolda Schwarzeneggera, a cilj mu je, okupljajući čimbenike iz svijeta politike, kulture i nevladinih organizacija ostvariti Pariške klimatske ciljeve i ciljeve održivosti Ujedinjenih naroda.

Schwarzenegger je na početku online konferencije, koja je po riječima organizatora najveća ovogodišnja klimatska konferencija, uključenjem iz Los Angelesa pozdravio goste ovogodišnjeg skupa koji se održava kao mješavina analognog i virtualnog događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konferenciji su osim hrvatskog predsjednika Milanovića uživo prisustvovali i austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen te austrijski kancelar Sebastian Kurz.

Virtualno su se u rad klimatske konferencije uključili brojni političari i državnici iz čitavog svijeta, a među ostalima i bivši američki ministar vanjskih poslova John Kerry te pakistanski premijer Imran Khan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Putem videolinka sudionicima konferencije obratio se i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo