Prema radu objavljenom u časopisu Stroke, znanstvenici su obradili rezultate osam velikih istraživanja u kojima se ispitanike pratilo najmanje tri godine i utvrdili da sedam dodatno unesenih grama vlaknaste hrane dnevno smanjuje rizik od prvog moždanog udara oko sedam posto.
Stoga znanstvenici ističu da primjerice zdjela tjestenine od integralnog brašna s miješanom salatom može smanjiti rizik od moždanog udara.
Voditeljica istraživanja Diane Threapleton s britanskog sveučilišta Leeds kaže kako je veći unos hrane bogate vlaknima poput integralnih žitarica, orašastih plodova, voća i povrća važan za svakoga, a posebno za one s faktorima rizika za moždani udar poput pretilosti, pušenja ili visokog krvnog tlaka.
"Većina ljudi ne unosi dovoljno vlakana, a povećavanje udjela vlaknaste hrane može pridonijeti nižem riziku od moždanog udara".
Dobar izvor vlakana su integralne žitarice, grahorice, orašasti plodovi, voće i povrće.
Ranija istraživanja pokazivala su da integralna hrana smanjuje visoki krvni tlak ili loš kolesterol, koji su faktori rizika za moždane udare.
Dnevno preporučene razine unosa vlakana su 21-25 grama za žene i 30-38 grama za muškarce, a po podacima američkih zdravstvenih službi žene i muškarci prosječno unose dnevno sedam grama manje od preporučenog.
"Sedam grama dnevno dostižni je cilj", kaže Victoria Burley s britanskog sveučilišta Leeds koja je također sudjelovala u istraživanju. "Trebate zamijeniti bijeli kruh za integralni i povećati unos voća i povrća za dvije porcije dnevno".