OGLAS

Postojeće vrijede sve do isteka / Vlada uvodi nove osobne iskaznice s elektroničkim čipom koje će vrijediti pet godina!

Nastavlja se informatizacija državnog aparata. Vlada sutra prema Saboru po hitnoj postupku šalje novi zakon o osobnim iskaznicama koje će ubuduće na sebi imati elektronički čip. Čemu služi i koje su još novosti?

29.4.2015.
21:33
VOYO logo

Uredi u zagrebačkoj Petrinjskoj uskoro će zakoračiti u moderno doba.

Kad u skorijoj budućnosti stignete po novu osobnu iskaznicu, ona će tek naizgled podsjećati na staru. Negdje u njoj bit će skriven elektronički čip. Na njemu će biti vaši podaci, ali i takozvani certifikati.

Potpisni - koji će imati istu pravnu snagu kao vaš vlastoručni potpis, ali i identifikacijski koji će služiti za elektroničku potvrdu vašeg identiteta i pristup e-uslugama.

Kad jednom dobijete novu osobnu iskaznicu više nećete za sve morati odlaziti na policiju. Jednostavno ćete preko računala moći zatražiti brojna odobrenja dozvole i uvjerenja.

Sustav će se integrirati u već postojeći - e-građani. Uz osobnu će se dobiti i podaci za aktivaciju elektroničkog djela iskaznice i podaci za registraciju na portal.

Image
Foto: MUP
Image
Foto: MUPZa razliku od sadašnjih 16, osobna će iskaznica biti obvezna s 18 godina, ali po potrebi moće će se izvaditi i za one mlađe. Bit će im korisna za potvrdu identiteta u raznim administrativnim postupcima tijekom obrazovanja, ali i za putovanja u zemlje Unije i ostale koje to dopuštaju samo s osobnom iskaznicom.

Cijena novih tek se treba utvrditi, ali svoje stare, ako ne želite ne morate mijenjati.

Postojeće vrijede sve do isteka. Nove, će pak vrijediti5 godina, a starijima od 65 izdavat će se bez roka.

Izdavat će se hrvatskim građanima sa, ali i bez prebivališta u Hrvatskoj. Tako bi osobne iskaznice mogli izvaditi i svi oni kojima je krajem prošle godine po sili zakona odjavljeno prebivalište čime su ujedno i izgubili pravo na osobnu iskaznicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu Australija
Brak na prvu
Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Hell's kitchen
default_cta
Poseta
Dosje Jarak
Obiteljske tajne
Alvin i vjeverice
San snova
default_cta
Svemirski gusar
Ljubavna zamka
Monte carlo
VOYO logo