NAKON SKOKA CIJENA GORIVA... / Ekonomist nije optimističan, tvrdi da će uskoro poskupjeti 'sve i svašta': 'Neki će iskoristiti situaciju...'

Image
Foto: Shutterstock

Mršić je, komentirajući činjenicu da Vlada zasad ne planira reagirati na poskupljenje goriva, kazao da će za tom mjerom posegnuti u trenutku kada građani prestanu kupovati benzin i kada više neće koristiti automobile

13.10.2021.
8:01
Shutterstock
VOYO logo

Hrvatska se u utorak probudila s novim problemom. Osim što već nekoliko mjeseci rastu cijene raznih namirnica u trgovinama, cijene naftnih derivata značajno su poskupjele zadajući tako novu glavobolju brojnim građanima. Ekonomski stručnjak, menadžer i bivši predsjednik Uprave Podravke, Zvonimir Mršić, za Dnevnik Nove TV je komentirao koje bi vrste roba i usluga sljedeće mogle poskupjeti te može li se očekivati stagnacija rasta cijena.

Govoreći o cijenama goriva, hrvatska Vlada zasad ne misli reagirati. Mršić je kazao da će se vidjeti naknadno je li to bio mudar potez Vlade. "Sada smo suočeni s najvišom cijenom goriva u povijesti. Moramo znati da su u ovom stoljeću trošarine više od 10 puta mijenjane i povećavane. Vlada ima mogućnost utjecati ako smatra da je previsoka cijena'', poručio je Mršić, dodajući da je racionalno tražiti od Vlade da intervenira u trošarine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je i da će Vlada posegnuti za tom mjerom u trenutku kada građani prestanu kupovati benzin i kada se više neće koristiti automobilima.

Image
IDEMO PREMA 12 KUNA PO LITRI! /

Plaćamo najskuplje gorivo u povijesti! Benzin skočio za 26, a dizel za 40 lipa: Evo cijena po benzinskim postajama

Image
IDEMO PREMA 12 KUNA PO LITRI! /

Plaćamo najskuplje gorivo u povijesti! Benzin skočio za 26, a dizel za 40 lipa: Evo cijena po benzinskim postajama

Svašta bi nas moglo čekati idućih šest mjeseci...

Kazao je i to da će drastičan porast cijena goriva zasigurno utjecati na cijene robe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Imamo već sada situaciju da gospodarstvo već sada više plaća plin. Mislim da će dio proizvođača iskoristiti tu situaciju i korigirati cijene zbog ulaska u monetarnu Europsku uniju. Sasvim sigurno je da će se to preliti i na cijenu krajnjih dobara.

Budući da sad imamo neko vrijeme fiksne cijene struje i plina te potpuno fluktuirajuće cijene benzina, to bi trebalo stajati. Mislim da će se sljedećih šest mjeseci događati povećanje cijena svega i svačega. Sasvim sigurno je i da će radnici tražiti povećanje plaća'', istaknuo je Mršić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poručio je da će cijene rasti do trenutka kada će se početi pratiti porast cijena prije ulaska u europsku monetarnu uniju, nakon čega će, tvrdi Mršić, ipak stagnirati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo