ZVIŽDAČICA / 'Banožić se derao na mene, govoreći da se 'kaubojski ponašam'. Kad smo pečatili prostore, cijela Dežmanova je pljeskala'

Image
Foto: N1

'Derao se na mene gospodin Banožić. Zamjerao je što sam odabrala loš trenutak jer je to bilo dva tjedna prije izbora', kaže zviždačica Maja Đerek iz tvrtke Državne nekretnine

30.1.2022.
13:24
N1
VOYO logo

Maja Đerek, zviždačica iz tvtke Državne nekretnine, u emisiji Točka na tjedan televizije N1 ispričala je kako je otkrila nepravilnosti u toj državnoj tvrtki i što je bilo kada je pozvana na sastanak kod tadašnjeg ministra državne imovine, danas ministra obrane Marija Banožića. Probleme je, kaže, uočila kada je došla u Sektor za poslovne prostore u toj državnoj tvrtki.

“To je bio core bussines sektor koji se bavio onime za što su Državne nekretnine i osnovane. Bavili smo se time da saznamo tko je u tim poslovnim prostorima zato što se godinama poslovni prostori nisu obilazili i godinama su u njima bili bespravni korisnici. U principu, Državne nekretnine u tom trenutku kad sam ja došla nisu znale čime upravljaju. A bilo je 1800 poslovnih prostora za koje sam bila nadležna”, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
AFERA FRKA JE TEK VRH SANTE LEDA? /

Zviždačica opisala što se sve događa u Državnim nekretninama

Image
AFERA FRKA JE TEK VRH SANTE LEDA? /

Zviždačica opisala što se sve događa u Državnim nekretninama

Uvela reda i povećala dobit za 73 posto

Đerek kaže kako je došavši na čelo spomenutog sektora ondje uvela reda i da se već nakon prve godine dobit povećala za 73 posto. I transparentnost je bila bolja, a javno su objavljivani ugovori o zakupu. Problemi su, kaže, počeli kada je otkrila 24 ugovora po kojima se nikad nisu izdavali računi za zakup premda je tako bilo ugovoreno.

“Reagirala sam dosta oštro i tražila sastanak u tadašnjem Ministarstvu državne imovine. Obavijestila sam svoju nadređenu i iznijela taj problem kao gorući problem koji može eskalirati i u medijima. Nakon toga sam dala naloge da se ti računi ispostave. U tom trenutku sam saznala da je moja nadređena direktorica, gospođa Renata Sabo, za sve te ugovore znala još od prije, ali da su to stavljali pod tepih”, rekla je Đerek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pozivi bijesnih zakupaca i njihovih 'zaštitnika'

Nakon što je počela izdavati račune za te zakupe, počela je primati pozive bijesnih zakupaca, a zatim i onih koji su stajali iza njih. Njezina nadređena joj je, kaže, potom govorila da se neprimjereno ponaša prema strankama.

“Stranke su počele pisati mailove i žaliti se na mene, da sam izdala račune koje nisam trebala izdati. U principu sam samo htjela raditi svoj posao i provoditi zakon”, ističe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, krivnju ne svaljuje na te zakupce, nego na sustav, odnosno one koji su taj posao radili prije nje. Podsjeća da je ugovorima propisano da se već neplaćanjem dvije rate isti mogu prekinuti.

Znakovit slučaj tvrtke Event Masters

Spomenula je na N1 i slučaj tvrtke Event Masters o kojoj se već govorilo u medijima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Toj tvrtki je prvi put dozvoljena obročna otplata nakon što joj se deset mjeseci nisu izdavali računi. Koliko znam, to je bio ugovor s najvećim iznosom zakupnine, kad sam ja došla u Državne nekretnine i s tim je to najvažniji slučaj, što se mene tiče. Za vrijeme lockdowna, ja sam upozoravala direktoricu da će oni postati nelikvidni. Ona se oglušila i meni iza leđa je dogovorila još jednu obročnu otplatu s njima. Nakon što sam dobila otkaz, dogovorena je još jedna obročna otplata s tom tvrtkom. Ta tvrtka je prije par mjeseci otišla u skraćeni stečajni postupak upravo zbog nelikvidnosti. Državne nekretnine se nisu udostojile taj dug ni prijaviti u skraćeni stečajni postupak”, objasnila je Đerek.

Banožić joj rekao da se 'kaubojski ponaša'

Kaže i da su je zbog neplaćanja računa za poslovne prostore zvali petnaestak puta različiti ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Često su mi znali slati stranke da s njima popričam, upravo ti koji su imali problema s neplaćanjem. Ja sam uvijek odgovarala isto, da se platiti mora jer se inače ide u postupke”, kazala je.

Pojasnila je i što je ministar Banožić mislio kada je rekao da joj neće dopustiti da se “kaubojski ponaša”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“To se odnosilo na pečaćenje dva prostora u centru Zagreba koja su još uvijek u posjedu iste obitelji. Zamijetili smo da dolaze da stranke namjernim tjeranjem u stečaj izbjegavaju plaćanje. Modus operandi bi uvijek bio isti. Oni bi osnovali jednu firmu, ne bi plaćali s tom firmom onda bi je odveli u stečaj i nisu platili niti kune zakupnine. I onda bi država morala otpisati dugovanje jer kod d.o.o. i j.do.o. ne odgovara nitko osim tog društva. Nakon toga smo došli do ideje da se ukinu minimalni tehnički uvjeti (MTU) za takve firme koje ne plaćaju. Odnosno da oni više ne bi mogli obavljati djelatnost u tom prostoru'', pojasnila je.

Zapečatila prostore tvrtki s 4 milijuna kuna duga

Nakon što su tim dvjema tvrtkama Grad Zagreb ukinuo minimalne tehničke uvjete, Državne nekretnine su - kaže Đerek - postupile po odluci samog Ministarstva državne imovine i zapečatili smo te prostore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nakon toga sam pozvana u Ministarstvo i nakon toga je u principu počela dernjava. Derao se na mene gospodin Banožić. Premda on govori da sam se ja derala na njega, ali ja sam tamo bila u podređenom položaju. U principu je zamjerao što sam odabrala loš trenutak jer je to bilo dva tjedna prije izbora 2020. Onda je rekao kako se usuđujem zapečatiti prostore korisnicima dok su unutra njihove stvari. Bezuspješno sam mu pokušavala objasniti da su te dvije tvrtke ostale dužne preko 4 milijuna kuna. Kolege s terena su mi javili kad su pečatili te poslovne prostore da je doslovno cijela Dežmanova ulica pljeskala jer su svi drugi zakupnici plaćali”, rekla je zviždačica Đerek na televiziji N1.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo