Vukovarska majka hrabrost / Zvali su se Niko, Mijo, Mato i Ivo: Ubijeni sinovi majke Kate. Njihove ostatke godinama je tražila

Image
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Unatoč strašnim tragedijama, a Kata Šoljić je osim sinova u Domovinskom ratu izgubila i četiri brata 1945. godine po završetku Drugog svjetskog rata, nikad nije klonula duhom već je naprotiv u javnosti pozivala na mir

18.11.2023.
8:07
Ivo Cagalj/PIXSELL
VOYO logo

Niko, Mijo, Mato i Ivo. Tako su se zvali sinovi Kate Šoljić, žene koja je za Hrvatsku dala ono najviše što jedan majka može dati - dala je svoje sinove. Četvoricu sinova. Slomljeno srce na četiri dijela krvarilo je sljedećih 17 godina. Toliko je svoje sinove majka Kata nadživjela. Umrla je 2008. u 86. godini života.

"Ni jednog tijela, ni jednog groba nad kojim bih zaplakala. No, moji sinovi svoje živote nisu dali uzalud. Ostali su da brane svoj grad, takvi su bili moji sinovi", kazivala je tako Kata Šoljić majka četvorice poginulih vukovarskih branitelja, simbol patnje i hrabrosti hrvatske majke u Domovinskom ratu prije nego je pronašla posmrtne ostatke svojih sinova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A tražila ih je 12 godina. Uspjela ih je prije smrti skupiti i dostojanstveno sahraniti.

Image
POZITIVNA GOSPODARSKA SLIKA /

Vukovar danas: Rade craft pivo, lijekove, od smeća nove proizvode: 'A iz Irske šalju životopise jer se žele vratiti'

Image
POZITIVNA GOSPODARSKA SLIKA /

Vukovar danas: Rade craft pivo, lijekove, od smeća nove proizvode: 'A iz Irske šalju životopise jer se žele vratiti'

Niko je bio najstariji. Zarobljen je u borbama prije pada Vukovara i odveden u logor u Srijemsku Mitrovcu. Tamo su ga zvjerski mučili i na kraju ubili udarcem u glavu. Njegove posmrtne ostatke je zadnje pronašla, U neoznačenoj grobnici na groblju u Srijemskoj Mitrovici. Pronađen je gotovo slučajno jer nije položen u masovnu grobnicu već je nakon mučenja pokopan u zabačenoj, neoznačenoj grobnici. Za njim su ostala tri sina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mijo je bio tri godine mlađi od Nike. Njega su na dan pada Vukovara ubili susjedi Srbi. Naime, nakon što je uspio svoju obitelj skloniti u Zadar vratio se u Srijemske Čakovce vidjeti što mu je s kućom. Zarobili su ga i likvidirali u kukuruzištu

Treći Katin sin Ivo, "Veliki Joe" bio je legendarni zapovjednik s vukovarske Mitnice. Poginuo je u četničkoj zasjedi kad je krenuo u proboj iz Vukovara. Utopio se bježeći u hladnom i nabujalom Dunavu. Iza sebe je ostavio troje malodobne djece.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Četvrti sin Mato poginuo je u rujnu 1991. pri pokušaju zauzimanja vojarne JNA u Vukovaru.

Osim sinova, Kata je izgubila zeta Ivana Vukojevića, muža kćeri Ane, koji se borio u Vukovaru od prvog dana. I Katina kći Marija i njezin suprug sa sinovima, branili su Vukovar. Nakon njegova pada bili su zarobljeni i odvedeni u logor u Srijemsku Mitrovici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unatoč strašnim tragedijama, a Kata Šoljić je osim sinova u Domovinskom ratu izgubila i četiri brata 1945. godine po završetku Drugog svjetskog rata, nikad nije klonula duhom već je naprotiv u javnosti pozivala na mir. Govorila je kako njezini sinovi nisu poginuli uzalud te je postala živući simbol stradanja u Domovinskom ratu i dobila nadimak "vukovarska Majka hrabrost".

Za života je kazivala ovako:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ja sam Kata Šoljić, Hrvatica, majka iz Vukovara. Imam 79 godine, rodila sam i odgojila šestero djece, četiri sina i dvije kćeri. Moja četiri sina i zet darovali su svoje živote za slobodu i obranu svoje Domovine Hrvatske od srpskog agresora u ovom Domovinskom ratu 1991. godine. Od istih neprijatelja stradala su mi četiri nedužna brata u Drugom svjetskom ratu, a suprug mi je čudom ostao živ. Nisam završila nikakvu školu. Jedva se znam potpisati. Život me nije nikada mazio. I stoga sam naučila i još učim najvišu životnu školu, a to je škola ljubavi i žrtve za svoje bližnje i za svoju obitelj”.

Franjo Tuđman je prigodom Dana državnosti 1995. odlikovao Katu Šoljić redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge u promicanju moralnih društvenih vrednota. Također, 2004. je od Udruge branitelja a na poticaj Mladena Pavkovića dobila je nagradu "Junakinja hrvatskog Domovinskog rata." Park na zagrebačkoj Trešnjevci na Majčin dan 2015. dobio je ime po ovoj hrabroj majci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A prošle godine na Mitnici svečano je otkriven spomenik Kati Šoljić i njenim sinovima - kao iskaz poštovanja i suosjećanja s istinskom žrtvom obitelji Šoljić.

POGLEDAJTE VIDEO: 'Najteže je bilo kad nam je otac donio mrtvu bebu zamotanu zavjesu. Molio je da je spasimo'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo