ZUBAK S BRAZILSKIM 'POLOVNJACIMA' SPAŠAVA RATNO ZRAKOPLOVSTVO? MORH: / 'Provjerili smo. Nije baš sve tako kako se navodi'

Image
Foto: Profimedia/Pixsell

Zvonko Zubak 12 otpisanih Miragea 2000 nudi za gotovo 76 milijuna dolara

24.6.2019.
23:12
Profimedia/Pixsell
VOYO logo

Poznati trgovac oružjem Zvonko Zubak Hrvatskoj je ponudio nabavu eskadrile borbenih aviona Mirage 2000, kojima bi se zamijenili MiG-ovi 21. On je svoju ponudu za 12 zrakoplova tešku 75 milijuna i 900 tisuća američkih dolara poslao i državnom vrhu, no čini se kako Vlada nije zainteresirana.

"Budući da nisu letjeli zadnje 4 godine, ići će na remont, tako da su oni u boljem stanju nego što su nam nudili Barake, a ne samo da su u boljem stanju nego su i 4 puta manje novca", rekao je Zubak za RTL.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
ZVONKO ZUBAK HRVATSKOJ NUDI AVIONE: /

12 brazilskih Miragea 2000 za 75,9 milijuna dolara, u MORH-u su sumnjičavi

Image
ZVONKO ZUBAK HRVATSKOJ NUDI AVIONE: /

12 brazilskih Miragea 2000 za 75,9 milijuna dolara, u MORH-u su sumnjičavi

Zrakoplovi su proizvedeni prije 35 godina, a zadnji put su letjeli 2014., nakon čega su konzervirani. Iako im je ostalo oko 150 do 200 sati leta, moguće ih je nadogradtiti za još 2000 sati. "Ovdje je bez borbenog kompleta, ali je on, ja ga dobivam i tako ga dajem za 1,4 milijuna", kaže Zubak.

Ne žele posrednike

Zubak je ponudu posao ministru obrane, načelniku Glavnog stožera, premijeru i predsjednici. Kaže kako ni od koga nije dobio odgovor, no iz MORH-a poručuju: "Provjerili smo ponudu i nije baš sve kako se navodi. Zbog složenosti projekta, u postupku nabave višenamjenskoga borbenog aviona, projekt treba voditi isključivo država s državom, a ne preko posrednika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umirovljeni zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva Josip Štimac smatra da bi Miragei mogli biti prijelazno rješenje: "Naravno, to bi trebala nekakva stručna ekipa iz HRZ-a pregledati, ne samo zrakoplovstvo nego i drugi stručnjaci, ali u svakom slučaju moglo bi biti jedno od rješenja, ima i drugih rješenja koja su dobra za Hrvatsku".

Strateški važno pitanje

Ministar obrane Damir Krstičević je ranije istaknuo da se u drugom postupku nabave aviona razgovara sa zemljama partnerima: "Vlada je odlučna da to strateški važno pitanje za Hrvatsku osiguramo. Vodimo razgovore sa SAD-om, Šveđanima... Kad budemo imali nešto konkretno, obavijestit ćemo".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na svojim je internetskim stranicama Brazilska aeronautička komisija krajem travnja objavila kako je za devet aviona Mirage 2000 potvrđena prodaja jednoj tvrtki za 452 tisuće dolara. Zubak, pak, tvrdi da su avioni i dalje dostupni. Naoružavao je Hrvatsku, između ostallog helikopterima i MIG-ovima kojih se sada zrakoplovstvo nastoji riješiti, ali je na kraju tužio državu zbog neplaćanja raketnog sustava S-300. Avioni će vjerojatno biti i jedna od tema Vijeća za obranu koje bi se trebalo sastati ovoga tjedna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo