5 do 12 kreće prosvjed /

Žrtve nasilnika vape za pomoć: 'Imao je ključeve, kada bi zveckao njima, znala sam što slijedi'

Oni koji su proživjeli nasilje, smatraju kako su upravo oni ti koji su krivi za to što im se događa

16.3.2019.
9:00
VOYO logo

Prije manje od mjesec dana u Zagrebu, usred bijela dana, muškarac je izišao iz auta i brutalno pretukao djevojku. Za to je dobio prekršajnu prijavu. Potom je bivši policajac pred susjedima pretukao vlastitu 14-godišnju kćer, i još postoji mogućnost da dobije skrb nad djetetom. Gotovo da ne postoji osoba koja nije čula za slučaj 'Daruvarac', ili za oca koji je bacio svoje četvero djece s prvog kata kuće dok su još spavala.

"S njim sam ostala zbog straha, prijetnje, prijetnje meni i mojoj obitelji, kao i ljudima koji su bili oko mene, to je ono što me držalo. I tako šest i pol godina", ispričala nam je jedna žrtva obiteljskog nasilja. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S nasilnikom ima i dijete, kaže, jedva je izdržala. "Kad sam ostala trudna, bio je još gori. Govorio mi je da će mi golim rukama izvaditi dijete iz utrobe, pljuske su pljuštale, kao svaka žena mislila sam rodit će se dijete, promijenit će se, ali ne, bilo je još gore", dodaje. 

Prijetio joj je da će je baciti, dijete nije smjelo zaplakati. "Nisam se usudila nikome to reći. Rekao mi je: ako ikome zucneš, izbrisat ću te s lica zemlje, tebe i tvoje roditelje, brata, sestru, sve tko ti je srcu drag, sve ću ti izbrisati", kaže nam žrtva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezin bivši partner nije u zatvoru, ne dolazi na sud, dobio je samo godinu uvjetne kazne. Ona sada hoda gledajući sama sebi iza leđa. "Ohrabrila sam se samo radi djeteta, ono me potaknulo da to presiječem. Pokupila sam svoje i njezine stvari i otišla roditeljima. Nisamo mogla više podnijeti da se njoj prijeti", kazala nam je.

Slične mučne tragedije događaju se vjerojatno i u ovim trenucima pa je odavno svima jasno da sustav treba mijenjati. Inicijativa #SPASIME artikulirala je točno kako.

"Strah je ono što ti potpuno oduzima dignitet, snagu, moral, ljutnju i bijes da nešto možeš. A taj se strah tako pomalo gradi mjesecima, godinama, kao kad kiselinom zalijevaš biljku malo po malo. Nedovoljno da krepa odmah, ali polako", ispovijest je još jedne žrtve nasilja.

"Imala sam osjećaj panike i straha jer je moj tata imao jako puno ključeva i kad bi kroz haustor dolazio onda bi zveckao s njima, pa bi otključao vrata i znaš ono... Ne kažem da bi on nas stalno tukao kad bi otključao, ali postojao je realan razlog da se toga bojim kada bi dolazio kući", priča nam druga žrtva nasilja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže kako svi koji su proživjeli i preživjeli nasilje, smatraju kako su upravo oni ti koji su krivi za to što im se događa.

Iza ovih je žena duga borba koju su vodile uglavnom same. Sad su zdrave i slobodne. Ali što je sa svima onima koje nemaju snagu reći - spasi me?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U subotu u 5 do 12 kreće prosvjed.

Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo