'SPASI ME' / Žrtva nasilja: 'Želim raditi, ali kad saznaju tko mi je muž, odbiju me jer se boje 'gospodina bivšeg''

Pozivom na broj 0600 9003 možete spasiti nečiji život

15.6.2019.
19:30
VOYO logo

Hrvatska je pokazala da obiteljskom nasilju želi stati na kraj. U humanitarnoj gala večeri Inicijative #spasime prikupljeno je četvrt milijuna kuna za hitnu pomoć žrtvama i to tijekom izravnog prijenosa na RTL-u. Pozivni centar okupio je brojne javne osobe, a novac se prikupljao i aukcijom umjetnina. Podršku je došao dati i premijer s ministrima.

Bivši muž premlatio je kćer Edine Dedić prije četiri mjeseca. Na posao Edina, kaže, ne može jer s dvoje djece svakodnevno posjećuje zdravstvene ustanove. Pokazujući raspored svih svojih obaveza, kaže: ''Ja uz ovakav raspored ne mogu raditi. Ja bih htjela raditi, ali ne mogu. Dala sam oglas za čišćenje da idem čistiti po kućama. Tri žene su me nazvale koje, kad su doznale tko sam i što sam, odbile su me jer se boje mog gospodina bivšeg''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ona je samo jedna od tisuću žena koja je pretrpjela bol, no nije šutjela. Glasne su bile i žene koje su nastavile borbu s inicijativom #spasime i u suradnji sa zakladom SOLIDARNA, a s ciljem pomoći žrtvama u Hrvatskoj.

Image

Prikupljeno više od 160 tisuća kuna! Političari, glazbenici, glumci... Svi su podržali inicijativu #spasime

Image

Prikupljeno više od 160 tisuća kuna! Političari, glazbenici, glumci... Svi su podržali inicijativu #spasime

Producentica, glumica i novinarka Jelena Veljača koja je pokrenula inicijativu "Spasi me" istaknula je: ''Da pomognemo i 10 žrtava, premda smo već skupili dovoljno novca da pomognemo i više njih jer kampanja već traje, bit ću jako, jako sretna i ponosna''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je #spasime organizirao svečanu humanitarnu večer u zagrebačkom hotelu Esplanade na kojoj su putem aukcije te telefonskim pozivima građana u pozivnom centru prikupljana sredstva za Fond.

''Uglavnom mislim da je većina tog nasilja prikrivena, da je ženama neugodno izaći van'', smatra odvjetnica Jadranka Sloković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Dosta se javljaju žrtve iz sigurnih kuća, ali mi je predivno da se i muškaraca dosta javilo'', istaknula je aktivistkinja Suzana Ritz.

 ''Očito da nema promjena dok se sami svi skupa ne uključimo u promjene'', ustanovio je voditelj RTL-ova Direkta Zoran Šprajc.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi kao novinari trebamo inzistirati na tome da se promijene i same institucije, da one počnu raditi u korist onih za koje postoje'', istaknula je RTL-ova reporterka Damira Gregoret.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović se nije pojavila. Na telefon se javljao predsjednik Vlade Andrej Plenković, kao i ministrica demografije Nada Murganić te ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Ovo je još jedan iskaz velike solidarnosti i potpore i apel da zajedno kao društvo stanemo na kraj ovom velikom problemu koji postoji i koji je očito puno veći nego što su službene statistike'', istaknuo je Plenković.

''Imamo u pripremi i novi Zakon o socijalnoj skrbi, vidjet ćemo kako i na koji način ćemo implementirati prava koja su vezana za žrtvu'', kazala je Murganić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dio večeri bio je rezerviran za humanitarni koncert, a jedna od izvođačica bila je i pjevačica Jelena Rozga: ''Ne trebamo dati nikada nikome na ovome svijetu da se prema nama odnosi kao da smo bezvrijedne, kao da smo bižuterija''.

Pjevačica Severina Kojić je i sama, kako je kazala, žrtva obiteljskog nasilja već šest godina: ''Moram reći da sam jako ponosna na sebe što sam izdržala sve ove godine i sve te koncerte, a da se nije primijetilo. To znači da je ipak puno ljubavi ostalo u meni''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom večeri prikupljeno je više od 160.000 kuna, a pozivom na broj 0600 9003 i dalje se može spasiti nečiji život. Akcija prikupljanja novca traje do kraja srpnja.

Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo