Milanović: Nismo zadovoljni odlukom suda, ali je na civiliziran način prihvaćamo

"Odluku suda moramo poštivati, ona je konačna, nismo zadovoljni odlukom suda, ali je na civiliziran način prihvaćamo", komentirao je Zoran Milanović odbacivanje hrvatske tužbe za genocid.

3.2.2015.
12:44
VOYO logo

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Zoran Milanović dao je izjavu povodu donošenja presude Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbama Hrvatske i Srbije za genocid.

"Nismo zadovoljni odbacivanjem Hrvatske tužbe, zadovoljni smo odbacivanjem protutužbe Srbije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljem onog što znamo, hrvatska tužba je nažalost odbijena od strane Međunarodnog suda pravde. Nije utvrđen genocid, ali je utvrđeno ono što se događalo na prostoru Hrvatske, a to su ratni zločini i razaranja, rekao je premijer Milanović.

'Hrvatska je dobila rat'

Iz onog što se čulo tijekom obrazloženja presude, Milanović je rekao kako je srpska protutužba bila slabije utemeljena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska je dobila rat, članica je Europske unije i ima priliku s najjačima graditi svoju budućnost. U tom smislu, Srbiji želimo sve najbolje, ali od naših zahtjeva, da se rasvijetle sudbine nestalih i zahtjeva za povratom državnog blaga, nećemo odustati. To je moralna obveza koja će čekati svaku hrvatsku vladu", rekao je Milanović.

"Odluku suda moramo poštivati, ona je konačna, nismo zadovoljni odlukom suda, ali je na civiliziran način prihvaćamo", kazao je premijer.

Međunarodni sud pravde u utorak je izrekao presudu prema kojoj ni nad Hrvatima ni nad Srbima nije počinjen genocid. Odbacio je uzajamne tužbe Hrvatske i Srbije. Presuda je obvezujuća, konačna i bez prava žalbe. ICJ od osnutka 1945. za genocid nije osudio nijednu državu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Superstar
NOVA SEZONA
VOYO logo