FAŠIZAM? NI BLIZU / Stalno kruže usporedbe korona mjera i najgorih zločina: Povjesničar objašnjava zašto je to bedasto

Image
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL

Zoran Milanović je mjere protiv korone usporedio s fašizmom. Dvojica povjesničara objašnjavaju kakve užase je fašizam donio u 20 stoljeću

20.11.2021.
8:00
Željko Lukunić/PIXSELL
VOYO logo

Predsjednik Zoran Milanović izazvao je prijepor s Austrijom nakon što je njihove najnovije mjere borbe protiv koronavirusa usporedio s fašizmom. Odmah nakon te izjave austrijska Vlada je hrvatskog veleposlanika pozvala na razgovor u Beču kako bi izrazili neslaganje s Milanovićevim stavom.

"Mislim, što je sljedeće? Stormtroopersi? Sturmabteilung na cestama? Gdje sad šute briselski birokrati? Ljudima braniti da izađu na ulicu? To je fašizam", izjavio je u ponedjeljak predsjednik Zoran Milanović nakon čega je krenula bura reakcija iz Austrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Začuđujuće izjave koje najoštije odbacujemo'

Dok hrvatski veleposlanik u Austriji Daniel Glunčić nije želio otkriti što su mu Austrijanci rekli, austrijska je Vlada za RTL objasnila o čemu se radilo. "Veleposlaniku je jasno priopćeno da su izjave začuđujuće te ih se najoštrije odbacuje. Usporedba mjera protiv covid-19 pandemije i fašizma je neprihvatljiva. Odgovornost naše vlade je zaštititi ljude u Austriji. Vlada Republike Austrije tu odgovornost ispunjava", poručila je austrijska Vlada.

Image
'ZAČUĐENI SMO. TO JE NEPRIHVATLJIVO' /

Milanović usporedio mjere i fašizam pa dobio oštar odgovor: 'Vlada mora zaštititi ljude...'

Image
'ZAČUĐENI SMO. TO JE NEPRIHVATLJIVO' /

Milanović usporedio mjere i fašizam pa dobio oštar odgovor: 'Vlada mora zaštititi ljude...'

Do Milanovićeve izjave i usporedbe s fašizmom došlo je nakon što je Austrija od ovog tjedna uvela karantenu za necijepljene stanovnike. Ukratko, na većinu javnih mjesta mogu samo cijepljeni ili oni koji su preboljeli Covid i to uz covid potvrdu. Dok necijepljeni ne mogu niti u kafiće, restorane, frizerske salone, teretane i mnoga druga mjesta. Austrija je ovog tjedna, nakon Milanovićeve izjave, donijela i nove mjere koji će obuhvatiti i cijepljenje - ulaze u opću karantenu od najmanje 10, a najviše 20 dana, a uvode i obavezno cijepljenje protiv koronavirusa od veljače druge godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Krivo je uspoređivati fašizam s ovim ograničenjima'

Povjesničar Tvrtko Jakovina s Filozofskog fakulteta u Zagrebu za Net.hr kaže kako su fašizam i njegova praksa neusporedivi s uvođenjem mjera u Austriji.

"Kao i sa prečestim neopravdanim usporedbama različitih zločina sa holokaustom, tako je nepotrebno i krivo uspoređivati različita ograničenja, ne ulazeći u njihovu kvalifikaciju, s fašizmom", kazao je Jakovina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I kod holokausta i kod fašizma, odnosno, naci-fašizma, riječ je o, barem za 20. stoljeće, nedosegnutom stupnju zločina, okrutnosti, izolacije, uništenja čitavih skupina, diskriminacije prema Slavenima i drugim skupinama, Romima i tako dalje. Svatko, naročito na europskom prostoru, bi trebao biti osjetljiv i obazriv u korištenju takvih termina", rekao nam je Jakovina u kratkom razgovoru.

'Židovi u NDH nisu imali izbor između života i smrti'

I kolumnist portala Net.hr, povjesničar Hrvoje Klasić ovog tjedna je, na temelju povijesnih činjenica, pisao zašto je potpuno pogrešno uspoređivati sadašnje uvođenje mjera protiv koronavirusa s holokaustom ili situacijom u mnogim državama Europe i svijeta tijekom Drugog svjetskog rata, a posebno se osvrnuo na to što je fašistički režim Ante Pavelića radio u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Diskriminacija Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj počinje ubrzo po osnivanju ove fašističke i nacističke satelitske tvorevine. S nekoliko zakona ustaške vlasti su hrvatske građane židovske nacionalnosti proglasile rasno inferiornima, i kao takvima im zabranili (daljnje) onečišćavanje "arijske krvi i časti hrvatskog naroda". Zabranjen im je brak s Hrvaticama i Hrvatima, ali i "svako sudjelovanje u radu, organizacijama i ustanovama društvenog, omladinskog, športskog i kulturnog života…a napose u književnosti, novinarstvu, likovnoj i glazbenoj umjetnosti, urbanizmu, kazalištu i filmu". Svi Židovi stariji od 14 godina morali su u javnosti na lijevoj strani prsa nositi posebnu oznaku u obliku okrugle limene pločice žute boje s velikim crnim slovom 'Ž'", napisao je Klasić i dodao kako je to bio samo uvod u fizičku eliminaciju Židova, odnosno u genocid.

"Označeni Davidovim zvijezdama, izbačeni iz svojih domova, poniženi i opljačkani, Židovi, i to isključivo nevini civili bez obzira na dob i spol, stočnim su vagonima prevoženi u tzv. zbirališta, odnosno koncentracijske logore. U tim logorima zatočenici su obavljali različite vrste teških poslova, ali su nad njima istovremeno vršene i masovne likvidacije. Osim u ustaškim logorima u Jadovnom i Jasenovcu najviše hrvatskih i bosanskohercegovačkih Židovki i Židova ubijeno je u nacističkom logoru Auschwitzu", napisao je Klasić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"I kad se sljedeći put krenete uspoređivati sa Židovima sjetite se da oni 1941., za razliku od vas danas, mogućnost izbora između života i smrti nisu imali", zaključio je u kolumni Klasić.

Iz ovih činjenica potpuno je jasno kako je brutalna fašistička praksa činjenja zločina, iseljavanja, obračunima s političkim protivnicima i ubojstvima potpuno nespojiva s uvođenjem epidemioloških mjera za zaštitu zdravlja građana u doba najgore pandemije koju je svijet vidio u proteklih 100 godina i borbe protiv virusa koji je u svijetu dosad odnio više od 5 milijuna, a u Hrvatskoj više od 10 tisuća, života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo