DOGAĐAJ BEZ PRESEDANA / Znate li što je Tito napravio Rusima prije 75 godine? Cijeli svijet je bio u šoku, nitko nije vjerovao da je to moguće

Image
Foto: Profimedia

Zapadni mediji govorili su o najvažnijem događaju od kapitulacije Japana

25.2.2023.
7:48
Profimedia
VOYO logo

Prošlo je godinu dana otkako je počeo rat u Ukrjaini, a sjetimo se kako je u to vrijeme društvenim mrežama kolao meme s Titovim likom na kojem nasmiješen puši cigaru i poručuje: 'Samo vas gledam. Majku vam vašu, pa ja sam ta g... odj... kad nitko nije smio, i to sam samcat."

Pritom se mislilo na Titovo čuveno NE Staljinu poslije rezolucije Informbiroa 1948. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
NEKOĆ NAJVAŽNIJI PRAZNIK /

Na današnji dan Tito je postao maršal: Nakon operacije Talijana, Nijemaca, ustaša i četnika uslijedio je moćan odgovor partizana

Image
NEKOĆ NAJVAŽNIJI PRAZNIK /

Na današnji dan Tito je postao maršal: Nakon operacije Talijana, Nijemaca, ustaša i četnika uslijedio je moćan odgovor partizana

Kako se može pročitati u hrvatskoj enciklopediji, Informbiro (skraćeno od Informacijski biro komunističkih i radničkih partija – IB; nazivan i Kominform), savjetodavno i koordinacijsko tijelo devet komunističkih i radničkih partija (SSSR-a, Poljske, Čehoslovačke, Madžarske, Rumunjske, Bugarske, Jugoslavije, Italije i Francuske), osnovano potkraj rujna 1947. u Varšavi.

Zadaća mu je bila informiranje i savjetovanje predstavnika centralnih komiteta partija članica radi usklađivanja njihovih politika. Bio je pod dominacijom sovjetske Svesavezne komunističke partije (boljševika), koja je potaknula njegov osnutak. Služio je interesima SSSR-a u odnosu na savezničke države i partije, radi nadzora komunističkih pokreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obračun i reakcija svijeta

Do proljeća 1948. sjedište mu je bilo u Beogradu, a potom u Bukureštu. Od 1948. SSSR se koristio Informbiroom u sukobu s državno-partijskim vodstvom Jugoslavije, nakon političkog razlaza J. Broza s J. V. Staljinom. Na drugome zasjedanju u Bukureštu, 28. VI. 1948., donesena je rezolucija O stanju u KP Jugoslavije, u kojoj je odbijanje jugoslavenskog vodstva da se podredi sovjetskoj politici označeno kao izdajničko i protusovjetsko (na trećem zasjedanju u Budimpešti, potkraj studenoga 1949., Informbiro je donio rezoluciju Jugoslavenska kompartija u rukama špijuna i ubojica).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sovjetski se režim promidžbeno koristio Informbiroom u opravdavanju niza staljinističkih sudskih procesa u državama istočne Europe. U otporu sovjetskom hegemonizmu, J. Broz potaknuo je unutarnjopolitičku liberalizaciju i vanjskopolitički zaokret. Istodobno, velikosrpske i unitarističke snage u KPJ iskoristile su sukob s Informbiroom za obračun s prosovjetskom strujom, ali i s istaknutim komunistima nacionalno-demokratske orijentacije (A. Hebrang). Nakon političkih promjena u SSSR-u i normalizacije odnosa s Jugoslavijom, Informbiro je raspušten 1956.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Povjesničar Tvrtko Jakovina svojedobno je istaknuo da je prekid odnosa Jugoslavije i SSSR-a bio 'najvažniji događaj od kapitulacije Japana', koji je u svjetskim odnosima i tijekom Hladnog rata bio 'geostrateško čudo', piše Slobodna Dalmacija, za koju je lani usporedio pozicije Tita onda i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

' Titu bilo jednostavnije'

"Iz današnjeg gledišta, po nekim je stvarima Titu bilo jednostavnije, jer je očito imao dovoljno moći i odlučnosti koja je drugu stranu, Sovjete, mogla uvjeriti da bi rat bio preskup, predug, neizvjestan, nepotreban. Pritom, Tito nije graničio sa SSSR-om, a 1948. nije graničio niti s ijednom prijateljskom zemljom, kao sada Ukrajina s onima na zapadu. Naime, partizani ili Jugoslavenska narodna armija bili su ušli u Austriju, uzeli dio talijanskog teritorija, pomagali gerili u Grčkoj, a sve druge države bile su Staljinovi saveznici, zapravo sateliti. Druge države su, do 1945., bile okupatori Titove Jugoslavije. Bio je i to razlog zašto je Titu bilo lakše, jer bi međunarodnoj javnosti bilo teško objasniti kako sada – tri godine nakon savezništva s Hitlerom – Mađari ili Bugari okupiraju isti onaj teritorij kojeg su htjele dok su bile u Trojnom paktu", kaže Jakovina i istaknuo kako Zelenskij nije vojnik, a da je Tito bio maršal i čovjek s iskustvom ratovanja i netko tko je dobro poznavao Sovjete, pa i Staljina osobno.

U Bijeloj kući je, inače, nakon vijesti o raskolu između Tita i Staljina zavladao šok i nevjerica, no službena američka politika se ubrzo odlučila za davanje podrške jugoslavenskom režimu, pod sloganom “držati Tita na površini”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapadni mediji govorili su o najvažnijem događaju od kapitulacije Japana.

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo