Znate li što je lučba?

Roditelji djece koja ove godine idu u 7. razred možda su se iznenadili kada su, kupujući udžbenike za novu školsku godinu, među brojnim naslovima naišli i na onaj Lučba 7.

3.9.2012.
13:22
VOYO logo

Sam naslov udžbenika (u izdanju Školske knjige) nije pokušaj da se u hrvatski jezik vrati uporaba riječi 'lučba' umjesto 'kemije', nego zgodan trik da se djecu nauči nešto i o povijesti kemije na ovim prostorima.

"Udžbenik kemije koji držite u rukama zove se Lučba. Ta vam je riječ vjerojatno nepoznata, pa smo odlučili objasniti njezino značenje. Hrvati su kroz svoju burnu povijest i brojne političke sustave i utjecaje njegovali prirodne znanosti, ali i hrvatski jezik koji se kroz povijest mijenjao. Potkraj 19. i početkom 20. stoljeća Gustav Janeček, profesor kemije na tadašnjem Mudroslovnom fakultetu u Zagrebu, predlagao je da se hrvatski jezik što više rabi u kemiji. Prihvatio je kemijsko nazivlje koje je osmislio Bogoslav Šulek i za kemiju rabio riječ lučba, a Kemijski zavod preimenovao je u Lučbeni zavod. Zgrada nekadašnjeg Lučbenog zavoda nalazi se na Strossmayerovom trgu u Zagrebu i danas je u vlasništvu HAZU-a (Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti). U toj će zgradi biti smještena Akademijina knjižnica i spomen-sobe hrvatskih nobelovaca Lavoslava Ružičke i Vladimira Preloga."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Fnc 16
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo