Stiglo je proljeće /

Znate li koje su jestive, a koje opasne biljke? Evo kako prepoznati razliku koja vam može spasiti život!

Ni po boji mirisu ni izgledu ne možemo znati jesu li biljke jestive ili ne, ukoliko niste sigurni - pitajte stručnjaka

2.4.2019.
21:05
VOYO logo

S dolaskom proljeća krenula je i sezona branja samoniklih biljaka. Nekima gušt, nekima biznis, a nekima možda i način da prežive.

Ipak, i iskusne biljke znaju prevariti. Ove je godine trovanje mrazovcem već odnijelo jedan život. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prodavačica Katarina među voćem i povrćem prodaje i medvjeđi luk koji je sama ubrala.

"Po čemu vi znate da se radi o medvjeđem luku? Po mirisu. On mora mirisati na češnjak", rekla je Katarina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vrlo se lako prevariti

Mnogi se s dolaskom proljeća upuštaju u berbu samoniklog bilja.

"Vrlo se lako prevariti. Brala sam u Gorskom Kotaru", kazala pak je Kaja.

Mrazovac, čemerika, đurđica i medvjeđi luk - sve slične biljke, a samo jedna jestiva.

"Mrazovac cvate u jesen. Otrovan je. Imaju listiće koji nemaju miris po luku za razliku od medvjeđeg luka", kazao je Darijo Kremer, voditelj farmaceutsko-botaničkog vrta Fran Kušan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako niste dobar znalac lako biste se prevarili da je mrazovac ljekoviti medvjeđi luk. Samouko branje bilja ove je godine već uzelo jednu žrtvu – 60-godišnjaka iz Požege.

Koliko je često trovanje biljkama?

"Uglavnom rijetko. Nekad bi nas kolege s toksikologije pitale, ali većinom je riječ o nekim egzotičnim biljkama koje bi djeca grickala", kazao je Kremer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jer iako izgleda kao borovnica, zapravo je otrovni bršljan. Umjesto zdravog čaja ili sirupa od smreke možete popiti otrovnu tisu jer su iglice skoro identične. A sada u sezoni šparoga pazite da kupite dosta šparogu..

"Za bljušt nas mogu prevariti pa nam ga prodati kao šparogu. Nije otrovan", rekao je Kremer .

Simptomi: Mučnina i povraćanje

Mučnina i povraćanje prvi su simptomi trovanja biljkama koji mogu dovesti i do infarkta i smrti.

"Istog trena kada se primijete takve tegobe treba otići kod liječnika. Reći da se jelo nešto takvoga. Uglavnom se ide na ispiranje želuca", kazao je Zdravko Lovrić, pomoćnik ravnatelja Zavoda za toksikologiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ni po boji mirisu ni izgledu ne možemo znati jesu li biljke jestive ili ne. Neke biljke otrovne za jelo koriste se kao lijek u medicini. Ako niste sigurni jesu li jestive, svakako pitajte stručnjaka.

fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo