sjednica predsjedništva / 'Znaš li da ti Milijan Brkić radi o glavi?': otkrivamo što su pričali Plenković i Stier uoči smjene

Image
Foto: Sanjin Strukic/Matija Habljak/PIXSELL

Pola sata prije početka sjednice stranačkoga vrha HDZ-a, Davor Ivo Stier pitao je predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića zna li da mu "Milijan Brkić radi o glavi", na što je premijer odgovorio da on sve zna

5.6.2018.
11:06
Sanjin Strukic/Matija Habljak/PIXSELL
VOYO logo

Pola sata prije početka sjednice stranačkoga vrha HDZ-a, Davor Ivo Stier pitao je predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića zna li da mu "Milijan Brkić radi o glavi", na što je premijer odgovorio da on sve zna te je najavio kako će smijeniti Stiera i Miru Kovača s mjesta političkog i međunarodnog tajnika zbog njihovih govora na saboru stranke.

"U to ne vjerujem. Znam da se samo čekala prilika za naše smjene, ali život ide dalje", rekao je na to Kovač te su se uputili na sjednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije same smjene Stiera i Kovača, procurila informacija da će ih zamijeniti Lovro Kuščević i Davor Božinović. Na sjednici su HDZ-ovci dugo raspravljali o nedavnom saboru stranke, gdje je Božidar Kameta komentirao da se to ne može tako raditi i da "mora postojati jedinstvo".

U svoju obranu, Kovač je rekao kako mu nije jasno što je on to govorio, a da bi moglo ugroziti HDZ i prisjetio se još nekih sabora kada se kritiziralo vodstvo stranke, a da se nikome ništa nije dogodilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svoje stavove na saboru stranke obrazložio je i Davor Ivo Stier obrazložio: "Logično je da se govori i o negativnim stvarima, to je, uostalom, i snaga HDZ-a".

Na njihovoj sjednici, Plenković više nije potezao pitanje odgovornosti dvojice tajnika stranke zbog njihovih govora. Dodao je da je sabor bio dobar, ali su medijski efekti bili loši i dodao kako "treba osvježenja" čime je ciljao na njihovu zamjenu Kuščevića i Božinovića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nove pozicije dobili su i Ante Sanader te Sunčana Glavak, a radi se o novom potpredsjedniku Kluba zastupnika HDZ-a, odnosno njegovoj savjetnica za medije u stranci.

Plenković je također izjavio da neće više tolerirati soliranje, prije svega u Saboru. "Neki od nas shvatili su da će oni koji se na to odluče ‘letjeti’ iz stranke. Tako više nema glasanja prema savjesti, što je zastupao Kovač", kazao je jedan HZD-ovac za Jutarnji list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako suzdržana, smjenu dvojice tajnika komentirala je i Ivana Maletić:"Naša je snaga da se čuju i drukčija mišljenja". Podršku je dobila od Domagoja Ivana Miloševića koji je rekao: "Ljudi trebaju imati svoja mišljenja, nije dobro rješenje zbog toga sankcionirati". No, najkritičniji prema stranačkom vrhu bio je Darko Milinović: "Vi tamo u Lici nagovarate ljude da glasaju protiv mene. To nije u redu".

Neki članovi predsjedništva smatraju da je rasprava bila krajnje naelektrizirana te da se unaprijed znalo da slijedi paket novih kadrovskih rješenja i da se to više ne može promijeniti. "Mora se govoriti pozitivno na saboru stranke", govore su oni koji su podržali smjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon smjene, Kovač je rekao da treba pitati Plenkovića za razloge za ovaj postupak, dok Stier smatra da treba biti konstruktivan i graditi.

"U Hrvatskoj imamo ozbiljan problem što se tiče klijentelizma, to nije samo moja procjena. S time se treba suočiti, i drago mi je vidjeti da u HDZ-u ima snage. Bit će sigurno prepreka, ali vjerujte mi da ćemo sve ostvariti", poručio je Stier nakon smjene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>> Plenković se riješio Kovača i Stiera, naslijedili ih Kuščević i Božinović: 'Moja savjest je čista'
>> Plenković: 'Ne bojim se apsolutno ničega, a Stier i Kovač neće rušiti većinu u Saboru
>> Kuščević za RTL Direkt: 'HDZ klijentelistička stranka? To nikako ne stoji!'

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo